Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Aki mar csinalta a Paleo...

Aki mar csinalta a Paleo dietat, nagyon megkoiszonnem ha leirna nekem, hogy mit lehet reggelizni, ebedelni es vacsorazni? En kulfoldon elek es nem tudok hozzajutni konyvekhez. Receptekhez stb. Elore is koszonom.

Figyelt kérdés
Lehet e leveseket enni es hogy kell elkesziteni???

#Paleo-dieta
2014. ápr. 7. 17:55
 1/5 Sowilo ***** válasza:

Az igényeidet tökéletesen kielégítik a google találatai, mivel nem muszáj könyveket vásárolni, az összes információ elérhető teljesen ingyen az interneten.


Röviden: a lényege, hogy nem eszel gabonákat és tejtermékeket, a tested szükségleteit húsból, zöldségekből, gyümölcsökből, és magvakból fedezed. Az energiabevitelt zsírokkal oldod meg. Nem a fogyás a célja, hanem az egészség.

2014. ápr. 7. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Rengeteg recept van a Neten paleo blogokban, nagyon hasznosak tudnak lenni :)

Bármit ehetsz, amiben nincs tiltólistás alapanyag. A lehetőségek száma közel végtelen...

Amúgy nem muszáj zsírra alapozni, lehet szénhidrátra is, a nyersvegánok (akik csak leheletnyit lógnak ki a paleóból) legnagyobb szekciója 80%-ban szénhidrátot eszik. Paleóban sem akadályoz meg senki, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyél. De nem meglepő, hogy sokan a zsír felé fordulnak, zöldséggel nehéz jóllakni, gyümölcsből pedig sokan nem tudnak vagy akarnak napi kilókat enni. Bizonyára egy részük egészségtelennek is tartaná azt. A zsír egyszerűbb, praktikusabb, laktatóbb. Fehérjéből ugyebár nem célszerű egy szinten túl enni.


Leveseket lehet enni, hogyne. Annyi, hogy ne legyenek benne tiltólistás dolgok. A húslevessel semmi gond, csak krumpli és tészta ne legyen benne, sokféle zöldségből is lehet levest főzni. Szerintem teljesen jó a szezámrántás, nekem ízesebb, mint a normál, a tejföl nem hiányzik, de ha mégis, akkor ott a kesutejföl (amiből fura módon icipicit igénylek), de persze sok levesbe és zöldségételbe ilyesmire sincs szükség.

Reggelire rántottát szoktam enni nyers zöldséggel, többnyire hagyma, egyéb zöldség és valamilyen olajos mag is kerül bele (darált len és mandula keverve a kedvencem). Régebben magkenyeret is ettem, de egy év alatt meguntam, pedig nem voltak egyformák. Most már kreatívabbnak kell lennem, mert húst sem eszem, csak nagyon-nagyon ritkán s zöldséggel akkor sem lakom jól, ha az fél kiló répa 3 deka kókuszzsírban sütve. Ami mellesleg nem rossz étel. Sok zöldség igen finom sütve, de én nagy zöldségimádó vagyok. Nálunk gyakran van süti (valamit csinálni kell a kókusztejkészítésből megmaradt kókusszal, s dióval, fahéjjal, mazsolával remek - a mazsola hőkezelése nem paleo és én sem szeretem az ilyesmit, más gyümölcsöt nem szoktam hőkezelni, de annyira jobb így :( ), s ami másnak a tészta, az nekem a morzsóka (tojás és darált olajos mag, az örök kombó :D ez tojásban gazdag és sütéskor apró falatokra kell törni), ugyanúgy mindenfélét lehet rárakni.

Nagy segítségemre van a zsírtej is, ami tojás, zsír, víz, s egyebek (olajos magvak, a változatlanság kedvéért :P a kókusztej alap, de kesut is teszek bele, sőt diót vagy hasonlót is) turmixolt keveréke. Egy kis gyümölcspürével zavarbaejtően ivójoghurt hangulatú lett tegnap, persze annál zsírosabb, finomabb, evésre alkalmasabb. Sose tudtam mit kezdeni a kalóiaszegény dolgokkal, nekem jól kell laknom napi többször...

A normál paleósoknak ugyebár ott van a hús, elkészítik kb. bárhogy s ehetnek hozzá sokféle zöldséget, morzsókát, miegymást.

Ja, ha egy levesbe kell galuska, arra is jó az örök tojás+olajos mag páros. Szerintem erre a mandula a legjobb.

Elszántak kifőtt tésztát is csinálnak, de itt megérkezünk ama problémához, hogy az olajos magok szétesősebbek, mint a liszt. Ruganyos palacsintát csak gesztenyeliszttel tudok csinálni (de nem szeretem az ízét s amúgyis csak édeset lehet vele), mert ugyan a sok tojás is összetartja, de az már rántotta, nem palacsinta. A kókuszliszt is ilyen ruganyosító cucc, szaggatható tészta is összejön vele. Egyesek szerint hőkezelésre csak a maglisztek jók, az olajos magokban pedig úgyis túl sok az omega6, én túl gátlástalan és sórolós vagyok ahhoz, hogy ezt figyelembe vegyem. Úgyse vagyok paleós, simán kilógok belőle, ha ahhoz van kedvem, csak a glutént és a legtöbb tejterméket kerülöm nagy ívben s még pár dolgot.

Eleinte nehezebben ment, de ajánlom a netes blogokat, hihetetlenül jó ételeket képes okozni az alapanyagbeli megszorítás :D Aki nincs abban a világban, az nem is tudhat ezekről. Még a nyersvegánok is esznek leveseket, bonbonokat, tortákat, szendvicseket, zöldségfasírtokat, nagyon finomakat. Pedig ők nyersvegánok, eléggé komoly megszorításokkal, főleg az elkészítési mód terén. A paleósok lehetőségei sokkal tágabbak :D Ott van minden főzési technika s rengeteg alapanyag.

A magkásákról (olajos magok, nyilván), kókuszmüzlikről és kókuszkrémekről még nem is regéltem, de az effélék is komoly szerepet töltenek be nálam, ha épp nincs főtt étel, nincs kedvem magkenyérre/magropogósra (az utóbbi az a verzió, ami ropog és nincs benne tojás) és tojásra sem.

Ha valaki szép simán követi a hús+zöldség vonalat, az is találhat az én ételeim között érdekeseket, amik olykor jól jöhetnek... Nekem muszáj ilyeneket használni, ha jól akarok lakni paleósan. De nekem remekül passzolnak is, nincs panasz.

Egyesek szerint a magkenyér és magsüti nem szép, nem jó, nem helyes, igaz paleós nem tesz ilyet, nos, mindenki döntse el, neki hogy a jó. Az "álételekkel" (amik valami normál ételre hajaznak, de nem azok) semmi bajom, ha jók. Néha hasonlítanak az eredetire, néha teljesen másak, de ha betöltik a szerepüket, miért ne használjuk őket?

2014. ápr. 8. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom a hosszu tajekoztatot.En nagyon hajlok ra,hogy megcsinaljam, szeretem a husokat,halakat csak nem tudom,hogy mit csinaljak a ferjemmel.Sok mindenre hajlando,de az altalam sutott kenyerrol nem akar lemondani, es hogy allandoan husokat egyen zsirokkal arra nem tudom ravenni.Ezek szerint ket fele ebedet kellene keszitenem es lehet,hogy amikor az eteleket berantanam elcsabulnek.Egyebkent nagyon vekony rantasokat csinalok es a tejrol a sok hormon miatt leszoktam teljesen.Nagyon szeretjuk a leveseket, rengetegbe tejfolt is teszek.Sok gyumolcsot eszunk mert itt egesz evben minden megtalalhato.A lenmagot porkolve vesszuk ami nagyon fincsi, probald ki.Tudom,sok vizet kell ra inni mert megdagad benned es reggel nehezsegeket okoz.Szoval ha egyedul lennek siman megcsinalnam.Van valami hasonlo problemaja valakinek?
2014. ápr. 9. 03:45
 4/5 Sowilo ***** válasza:
Tudsz neki sütni tökjó kenyereket maglisztekből, én a szezámot, vagy a mandulát ajánlom. Azt meg nem hiszem el, hogy egy férfi embert nem tudsz a húsevésre rávenni :D Nem csak rántott hús létezik ám, ezerféleképpen el lehet azt készíteni.
2014. ápr. 9. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Pörkölt lenmag? Azt még nem próbáltam, nem is hallottam róla. A többi olajos magot kedvelem pörkölve, a szezám és a napraforgó (az utóbbit az életmódváltásomig nagy ívben kerültem :D magában ki nem állhatom az ízét) együtt pirítva zsírban képezi a kedvenc sűrű vegazsíromat, befűszerezve bámulatosan jó.


Hajajj, nehéz. Szerencsére nem ismerem a problémát, mert a párom, aki nagy kenyérevő volt, pont akkor szokott le a gluténról, amikor én. Azóta rizsezik, ami jó, mert neki tökéletes alap bármihez, könnyen elkészíthető, eláll és olcsó. Ugyanazt esszük, csak ő rizzsel, én pedig magában, nyers zöldséggel vagy kis magkenyérrel.

A magkenyér és a normál házi sütött kenyér még körvonalakban sem hasonlít egymáshoz, még csak a szerepkörük sem tud ugyanaz lenni a párom esetében. Igaz, én nem maglisztet használok, de neki tömör és brutálisan zsíros a magkenyerem (bár nem tartja rossznak, hisz nem az :) csak nem lakhat jól vele, mert az sok zsír a számára). Nekem teljesen jó. Sok tojástól könnyebb, de sajnáljuk rá a tojást (főleg ő), így is takarékoskodnunk kell vele, alig jut egy napra 4-5... Sokkal több elfogyna.

Bocs, ez biztos nem volt hasznos :( Nem tudom, mit lehetne tenni. A párom az elején még küzdött kicsit a kenyérért, próbálkoztunk gluténmentes, de nem paleo kenyerekkel, de elég hamar feladtuk, sokkal jobb volt rizst használni. Néha eszik szezám-rizsliszt, illetve szezám-zab kenyeret, kompromisszumként :D Amúgy finomak, gyakran enném őket, ha nem zavarna a szénhidrátszintjük, ami gátol a fogyásban.

Miért kell rántani a húst? Ha valaki szereti a húst, az miért ne enné meg sütve, pörköltnek vagy rakottan...? Nem értem. Legföljebb a köretnek kellene különböznie...

Bizonyára találsz majd olyan paleo ételeket, amik a férjed kedvére valók. Az én párom a rizst leszámítva sem paleós, de nagyon elégedett a paleós ételekkel, sütit kizárólag olajos magvasat eszik, ahogy a pizzánk is paleo, szezámrántást készít a főzelékekhez, nem hiányolja a sajton kívüli tejtermékeket, teljesen átállt a xillitre és a kókuszcukorra (plusz mézet is használunk, mert az finom) s az életmódváltásom óta eltelt bő 1 évben egyszer főzött babot... Saját bevallása szerint nem tudna olyanokon élni, mint én, neki kell valami szénhidrátos köret mindenhez (régen mindenhez kenyeret evett). De egy bizonyos határig mindenki tud változni a táplálkozás szempontjából. Szerintem kísérletezz, mutass be teljesen jó ételeket, s bizonyára lesznek közös ételeitek. Persze erőltetni nem jó, nem szabad, de ezt nyilván tudod Te is.

2014. ápr. 9. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!