Milyen gyorsan hízik az ember, és "hájasodik"?
Tök mindegy, hogy csokitortát eszel vagy zabpelyhet. Ha a tested betöltötte a glikogén raktárakat, akkor a felesleget már csak zsírban tudja tárolni (amit innentől írok, arról már táplálkozási nézetenként eltérnek a vélemények). Ehhez persze inzulin is kell. Az pedig akkor magas, ha előtte magas volt a vércukorszint (bár ez sem ilyen fekete-fehér, de leegyszerűsítve ez van). A csokitorta (elvileg) sokkal jobban és gyorsabban megtolja a vércukrodat, mint ugyanannyi energiát tartalmazó zabpehely, vagyis nagyobb eséllyel meg a fölös kalória a zsírba és nagyobb eséllyel leszel inzulin rezisztens, majd cukorbeteg, mint ha zabpelyhet eszel Ch gyanánt.
A csokitorta "csak" energiabomba, míg a zabpehelyben vannak tápanyagok is (melyek nem biztos, hogy a gabonarostok miatt megfelelően felszívódnak, de ezt most hagyjuk).
Ha többet eszel, mint elégetsz, hízni fogsz, csak nem mindegy, hogy hogyan. Ha edzel is a tested a zabpehely által lassan biztosított energiát az izomépítésre is használhatja. A csokitorta gyorsan kerül a véráramba, a tested nem biztos, hogy tud mit kezdeni a hirtelen nagy energiával és mivel inzulin is lesz a véredben bőven, a fölös energia nagyobb valószínűséggel gazdagítja a zsírraktárakat.
Az, hogy a zsíroktól hogyan, milyen mechanizmusok alapján és milyen feltételek meglétekor hízunk, még kényesebb kérdés, ebben nem tudok okosat mondani.
A telített zsírok (elvileg) merevvé teszik a sejtmembránt, ezáltal a sejt nem képes olyan hatékonyan felvenni a vérben lévő cukrot, ami így megint nagyobb eséllyel gazdagítja a zsírraktárakat. Ezt csak olvastam, neten, Komoly emberek tollából is hallottam már, de nem láttam egy magalapozott, valamilyen kutatócsoport által kiadott cikket sem erről. Lehet, hogy azért mert ez már annyira triviális, hogy nem cikkeznek róla. Másik nagy kérdésem, hogy a telített zsír a benne lévő koleszterin által teszi-e merevvé a sejtmembránt. Mert ha igen, akkor lehet, hogy a vér koleszterinszintje adottság és kajával nem befolyásolható, de akkor mégsem hű de jó a szervezet számára szükséges szint fölött tartani.
Azért írtam ilyen hosszúra, hátha valaki más beleköt vagy helyreteszi, amit rosszul írtam, hogy én is tanulhassak belőle.
Ja, hogy milyen gyorsan hájasodik az ember.
A fentiek alapján minél többet eszik, minél kevesebbet mozog, minél magasabb a vércukra, minél magasabb az inzulinszintje, minél több telített szírt eszik, annál gyorsabban (telített zsír is kell, csak nem tudni, mennyi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!