Túlléptem a mai kalória szükségletem, akkor most hízni fogok?
A zsírok alapból rosszabb felszívódásúak mint a szénhidrátok, tehát ha a többletkalória zsírból van, akkor mondjuk a bevitt 300 kalóriából lehet, hogy csak 150 szívódik fel (sok zsír hasmenést okoz), míg ha cukorból viszed be ugyan ezt, akkor mind a 300. Ráadásul a zsír elzárja a szénhidrátokat is az emésztő enzimektől, mert bevonja őket, így azok felszívódását lassítja. kedvezően hat a vércukorra.
Ezen kívül a zsír laktat is, tehát azt lehet mondani, hogyha a többlet kalória zsírból származik, kevésbé gáz, mintha szénhidrátból származna.
(Fehérjét azért nem írom, mert abból viszonylag nehezebb a napi szükségletet túllépni, ha nem fogyasztasz kiegészítőket. Tehát azzal nem szokott gond lenni.)
Természetesen a bevitt zsír minősége is nagyon fontos, ugyanis a sok telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírok/olajok segítik a sejtekben a szírsavak oxidációját, így a kalóriaégetést. Ezért hiába magas pl. az olajos magvak kalóriatartalma, azok élettani hatása sokkal kedvezőbb, mintha ugyan azt a kalóriamennyiséget kenyérből vinnénk be, ráadásul a fehérje tartalmuk is magas.
Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerek kalóriatartalmát kb úgy határozzák meg, hogy azokat laboratóriumi körülmények között elégetik, és megnézik mennyi hő szabadult fel. Értelem szerűen a szervezetben nem ilyen közvetlenül történik az "égetés" ott vannak az emésztési, felszívódási és egyéb enzimatikus, sejtbéli tényezők is. Képtelenség pontosan megmondani, hogy melyik étel mennyi kalóriát (energiát) fog adni a szervezeten belül.
Ezért is tartom marhaságnak a kalóriaszámlálást. Illetve ilyen mértékben, ahogy a kérdésben szerepel, nem igazán van értelme. Hozzávetőlegesen lehet használni, de a centizgetés kvázi semmit nem ér.
Természetesen ha napi 3000 kalóriát viszel be disznózsírral, és nem mozogsz, akkor hízni fogsz, de ki az aki naponta ennyi disznózsírt (vagy egyáltalán zsírt) képes lenne megenni? Senki, mert előtte jóllakik, vagy fosni kezd. Ezért is valószínűtlen. Ellenben szénhidrátokból pikk pakk összejön ennyi úgy, hogy észre sem veszed. Egy kis üdítő, egy kis kenyér, egy kis csoki, egy kis cukor a teába, egy kis krumpli, egy kis rizs. Nem tűnik soknak, de az lesz ha összeadódik.
Ezért is írta az előttem szóló, hogy nem mindegy miből viszed be a többletkalóriát, és persze ha mozogsz vagy az Antarktiszon építesz sarkbázist, akkor akár 3000 többletkalória sem fog nagy gondot okozni.
Kérdező, abban meg igazuk van, hogy ha nem vagy túlsúlyos, csak kevés rajtad az izom, akkor hiába diétázol, még kevesebb izom lesz rajtad. Inkább egy megfelelő étrenddel kezdj el edzeni, izmot építeni.
Kedves #12!
Nagyon fontos dolgot említettél a kalóriaszámlálás kapcsán.
Többször kérdeztem már, hogy is van ez.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5264253..
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5173914..
Mindig érdekelt, hogy mi az oka annak, hogy az ételekben lévő makrotápanyagok kalóriaértékét összeadva nem jutunk az élelmiszereken a gyártó vagy forgalmazó által feltüntetett Kcal értékhez. Kérdeztem, hogy ez a mérés hanyagságán vagy vizsgálati módszeren múlik.
Valahol olvastam egy nagyon jó cikket arról, hogyan határozzák meg a kalóriértéket (otthon van meg, majd belinkelem). Ha jól emlékszem, ott nem a hőfelszabadulást, hanem az oxidációhoz szükséged oxigén-felhasználst mérték.
A lényeg szerintem is az, hogy fogalmunk sincs, a szervezet mennyi energiabefektetést jelent valamiből energiát nyerni. Dextrózból nyilván sokkal könnyebben, mint rostos kajákból. Ezért nyilván nagy különbség van étel és étel, kalória és kalória között. De még CH gramm és CH gramm között is.
Én azt nem tudtam, hogy a mérésekkor ezt figyelembe vették-e. Vagyis, hogy, amikor valamire azt írják, hogy 350 Kcal, akkor ez "nettó" energia, vagy ebből még le kell vonni azt az energiát, ami a testnek az étel feldolgozáshoz kell (amit nyilván nem tudunk).
Tudjuk erre a választ? Vagyis, hogy úgymond bruttó vagy nettó, amit a zacskóra írnak?
Vagy az van, amit írtál, hogy hülyeség számolgatni, mert nem tudjuk, miből mennyi hasznosul?
Nálam az a baj, hogy pszichésen nincs éhségérzetem (teltségérzetem sem), közben pedig tömeget kell növelnem (lehetőleg izomból). Ezért én nagyon számolom a makrotápnyagokat és ezért vagyok mindig zavarban, hogy mennyire hihetek a csomagoláson és neten található adatoknak.
Soha nem mertem kipróbálni, hogy mi lenne, ha nem komplex étkezéseim lennének (CH, fehérje és zsír egyben) hanem mondjuk gyors CH-t ennék magában. Akkor a szervezetet semmi sem "gátolná" a felszívásban. Lehet, ilyen táplálkozás mellett a jelen kalóriabevitelemmel sokkal jobban híznék?
Nemrég pedig éppen Tápi-val beszéltük, hogy a rostok gátolják-e a felszvódást vagy csak lassítják.
Tápi!
Akkor nem írtad, de most olvasom, hogy a zöldségekben lévőkkel nincs probléma, a gabonákban lévőkkel viszont van.
Jó lenne tudni, hogy ha CH-t akarok bevinni és mondjuk 100 gramm fehér kenyérben van 52 gramm CH, 100 gramm teljes kiőrlésűben pedig 48, akkor 108,333 gramm teljes kiőrlésű kenyér elfogyasztása ugyanannyit hizlal, mint 100 fehér kenyéré, vagy kevesebbet, mert a TK kenyér megemésztése több energiát követel a szervezettől, így kevesebb jut a hízásra.
Mekkora gondjaim vannak, mi? :)
De engem ez tényleg érdekel. Nyugodtabban ennék sok mindent.
Légyszi írjatok véleményt!
Én úgy tudom a rostok lassítják a felszívódást, de nem gátolják, szemben a gabonákban található fitátokkal. Főleg a maghéjban vannak a fitátok, így a teljes kiőrlésű gabona nem feltétlen egészséges, viszont kisebb szénhidrát terhelést eredményez. Ellenben a hasznos anyagokat is gátolja a felszívódásban.
Egyébként saját bőrömön tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű gabonától szó szerint sokkal rosszul voltam. (Persze végül is kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, de a teljes kiőrlésű tönköly, az tényleg betett, akkor még nem értettem miért.)
A kalóriánál egyébként ez tényleg érdekes kérdés.
Nézd, én azt tudom elképzelni, hogy a gyártók az egyéni különbségek miatt nem tudhatják, hogy neked mennyi energiába telik a kajájukat megemészteni, így kvázi nincs mit belekalkulálni mert az megtévesztés lenne, tehát ami rá van írva az nagyon nagy valószínűséggel bruttó energia. Bármilyen labor módszerrel is mérik, azt ugye tudják igazolni, mert egy mért és reprodukálható érték, ellenben az egyéni felszívódással. Fogyasztóvédelmi szempontból így logikus, nincs mibe belekötni, mert bizonyítható.
Most már csak az a kérdés, hogy az említett 1500-as átlag alap kalóriafelhasználásba belekalkulálták-e az átlag emésztési energiákat, mondjuk a hivatalosan ajánlott átlag étrend alapján.
Ettől függetlenül viszont számolgatni, legalább is ilyen 10-es helyi érték pontossággal szerintem megbízhatóan nem lehet, csak nagyjából.
Véleményem szerint a gyors szénhidrátok magukban jobban hizlalnak, a fehér kenyér is, viszont a teljes kiőrlésűt sem javaslom fent leírtak miatt. Már persze annak aki nem akar hízni.
Egyébként a feltüntetett fehérje/zsír/ch tartalom szerintem valamivel egzaktabb, mint a kalóriatartalom, mert nem annyira viszonylagos. Inkább erre érdemes alapozni. A feltüntetett érték van benne, aztán hogy mennyi energiát szolgáltat az már ugye kérdésesebb, de ha az eddigiekhez képest többet viszel be valamelyikből, akkor az biztosan több. Megfigyeled mi a hatás, és akkor tudni fogod, hogy Te X gramm szénhidrát/fehérje/zsírnál gyarapodtál, bármennyi kalória is volt az. Lehet, hogy az az X gramm neked 250 kalória, nekem 300, közben meg 280 van ráírva, de azt az X grammot biztosan megettük mindketten. Aztán ha hízunk, akkor hízunk, ha nem nem...
Remélem ha érted mire gondolok. :-)
Kérdező, csak annyit a hozzászólásodra, hogy rosszul tudod, mi normális, mi nem. Attól, hogy leírják a neten, még nem normális és nem is igaz.
Itt tudod kiszámolni a kalóriaszükségletedet, és azt, hogy a fogyáshoz mennyi az annyi.
Én közepes aktivitással számoltam neked, bár erős a gyanúm, hogy aktívabb vagy.
A kalóriaszükségleted a testsúlyod megőrzéséhez, légy erős, 2228 kalória. Ha ennél kevesebbet eszel (átlagban!), akkor fogysz, ha többet, akkor hízol.
Ha heti fél kilót akarsz fogyni, akkor 1678 kalóriát kell enned. Ennél többet fogyni kis túlsúlyból nagyon nem ajánlott, mert mindenféle nehezen helyrehozható problémákat (pl. menstruációs zavar, hajhullás stb.) okozhat.
Ha még azt is hozzáveszem, hogy a 170 centihez az ideális súly nagyjából 60 kg, a legjobb úton vagy a táplálkozási zavar felé. Amit most csinálsz, az koplalás, és nagyon nagy baj, hogy úgy érzed, jóllaksz ennyi kajával.
3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!