Gyümölcslé fagyasztva tárolható?
Kicentrifugáltam egy csomó almát.
Lesz baja az almalének ha lefagyasztom?
A vitaminok megmaradnak?
Más gyümölcsöknél mi a helyzet?
Igen, ha lefagyasztod, akkor semmilyen vitamin sem vész el belöle és felolvasztás urán ugyanúgy fogyasztható, min frissen.
Viszont a felolvasztás után hamar (még aznap) el kell fogyasztani, mert utána könnyebben megromlik.
Tartósítómérnökként hamarosan szándékomban áll megkapni az élelmiszermérnök diplomát..
És mégsem tudok semmit arról, hogy a fagyasztott majd felengedett gyümölcslé miért lenne romlékonyabb mint a friss.
Pedig gondolkozom, gondolkozom.. és szívesen elolvasnám a megoldást! :)
A fagyasztás során a sejtekben jégkristályok keletkeznek, ezek a felolvasztás során a sejtek egy részét roncsolják (mivel a jég olvadás közben elöször nagyobb térfogatú lesz) és így a sérült sejtek kevésbé ellenállóak, jobb táptalajok az esetleget szennyezödésekkel (gombaspórák, baktériumok) szemben (amiböl a levegönek is elég sok van), ezért valamennyivel nagyobb az esélye annak, hogy megromlik az élelmiszer.
Igaz, hogy nem túl nagy a különbség, de ennek ellenére célszerübb csak annyit felolvasztatni egyszerre, amennyi egy nap alatt elfogy.
A jégkristályok roncsolják a gyümölcsLÉsejteket.
Ez biztos?
A gyümmölcslében is vannak a legtöbbször apró darabkák, amikben VANNAK sejtek.
De ha kötözködni akarsz, akkor mindenbe bele lehet kötni. Viszont azt nem értem, ha ennyire veszekedös természetü vagy, akkor mi örömöd van az életben?!?!? Igazán sajnálatra méltó valaki vagy, ha ennyire szegényes a lelkivilágod!
Egy rohadt mérnöki típusú kérdést sem lehet érzelemmentesen megoldani?
Miért nem kaphatok értelmes választ az értelmes kérdésemre és az értelmes kötözködésemre? Engem miért nem érdekel a boldogságod, amikor csak egy francos gyümölcsleves kérdést szeretnék lehetőleg jól átlátni, amikor pár hónapon belül úgy fog a fél corvinus ÉTK vizsgáztatni engem, hogy őket sem az érzéseim fogják érdekelni.
Hanem például hogy mit tudok a gyümölcslényerésről, vagy a tartósításáról.
'Normál' szövet állományú élelmiszerben (állati, növényi) nem régiben gondoltam át, hogyan is történik a jégkristály képződés, a sejtroncsolás, felengedtetés után pedig a sérült sejtek beltartalma hozzáférhetőbb mikrobák számára, így valóban romlékonyabbá válik az anyag.
De a gyümölcsökből a lé kinyerése eleve a sejtek roncsolásával indul, tehát már a jég nem tesz kárt az eleve roncsolt sejtekben. A gyümölcslé az tiszta tápanyag oldat, nincsen sejtekben már, nincsen kötve.
Jégkristályoknál ugye a gyors fagyasztás során jönnek létre mikrokristályok, ezek nem okoznak olyan nagy fizikai kárt, lassú kifagyás során viszont nagyobb kristályok keletkeznek, ebben az esetben felengedtetés után több veszteség, lé (dipp?) és veszteség keletkezhet.
Amúgy nem vagyok kötekedő, csak érdeklődő.
És most igen, a csúnya bal agyféltekémre van szükségem, erről szól (sajnos) az egyetem. Másfelől ezt a fajta hideg és precíz gondolkodásmódot én is károsnak tekintem, és nem így fogok élni. Tehát a boldogságommal is minden rendben van köszönöm, mert teszek érte, de MOST az életem nem csak erről szól.
Nem tudom ezen mit kell félreérteni, az sem lehet túl magas szellemi/lelki szinten, aki ok nélkül megbántódik..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!