Mennyi akkor valójában a zabpehely kalória- ill. Ch-tartalma?
Sem neten sem a GYik-en nem volt erre korábbi utalás. Általános adat: 100 gramm zabpehelyben van 64 gramm CH. Szintén általános netes adat, hogy rosttartalma 10-14 gramm. Rost = összetettsége miatt emészthetetlen CH.
Azok a gyártók, akik nem írják a csomagolásra a rosttartalmat, 68 gramm CH/100 grammot jeleznek a zabpelyheken.
Ahol a rosttartalom külön megadásra kerül, 56-57 gramm a zabpehely általános CH tartalma.
A rostok kb fele vízoldékony, a másik fele vízben nem oldódó. A 64 gramm CH csak úgy jön ki kb.-ra, hogy ha az emészthető CH tartalomhoz hozzáadjuk a vízoldékony rostokat.
Mi az eltérések oka (pl. pontatlan mérések)? Ha számolni akarom a napi ch bevitelt a fentiek alapján 100 gramm zabpehelynél mennyivel kell számolni? 56-al, 64-el vagy 68-al?
Mondhatják sokan, hogy kit érdekel a 10 gramm CH, de ez még csak 1 étkezés. Nap végére szignifikáns eltérés is adódhat, ami szoros diétánál nem mindegy.
Egyébként, általánosságban CH számolásnál kell-e számolni a rostokkal és ha igen, hogyan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!