Kalóriaszámítás lehet pontos?
A gyártók az élelmiszer csomagolásán megadják 100 gramm termék kalóriaértékét, fehérje, ch és zsírtartalmát, jobb estben a rosttartalmat is.
1 gramm fehérje = 4,1 Kcal
(pontosabban 5,1 de „a fehérjék esetében viszont az energia egy része végtermék formájában távozik, a szervezetben csupán 17,16 kJ (4,1 kcal) ég el”
(forrás: [link]
1 gramm Ch = 4,1 Kcal
1 gramm zsír = 9,3 Kcal
Amikor a csomagoláson feltüntetett, 100 grammra átlagosan vonatkoztatott fehérje, ch és zsír értékeket megszorozzuk a fenti számokkal és azokat összeadjuk, a végösszeg a legritkább esetben egyezik meg a csomagoláson feltüntetett kalóriaértékkel, sokszor pedig nagyon nagy az eltérés a két szám közözött. Mi az eltérés oka?
Egyik ok lehet, hogy a mérések, amire mind máig alapoznak régiek, pontatlanok és a gyártók egyébként is le***rják, hogy mennyire igaz, amit a dobozra írnak
Másik, kicsit megalapozottabb okként adódna, hogy attól, hogy valamiben van mondjuk 60 gramm CH/100 gramm, a test nem feltétlenül tud belőle ennyi energiát nyerni. Igen ám, de az össz-Kcal érték sokszor magasabb, mint az összetevők kalóriaértékének összege. Akkor a test még több energiát is nyerne, mint amennyi benne van. Itt jön be esetleg a rostok szerepe. Abból is nyerne energiát a test? Próbáltam a rostokat is ch-ként számítani, az energia így sem stimmel. Ha csak a vízoldékony rostokat számolom ch-ként, az eredmények valamivel pontosabbak, de még így is nagyon sokszor nagy a különbség és nincs az eltérésekben semmi konzisztencia. Néha (+) néha (-) az eltérés.
Kihagytam valamit? Mi az eltérések oka?
A kalóriaszámítás sajnos sosem pontos.
A termékeket kétféleképpen analizálják,egyrészt van egy kémiai analízis, ott jönnek ki a makrotápanyagok grammra, meg glutén, meg stb., keresnek mérgezőanyagokat, stb. stb.
A kalóriatartalmat meg kaloriméterrel mérik, égetéssel megnézik mennyi energia nyerhető belőle. Ennek is van pontatlansága. Ezen kívül mivel bizony a test nem tudja 100%-ban felhasználni az energiát, kapásból csökkentik ezt az elméleti értéket kb. 10%-kal.
De hiába is kötnék össze a kettőt, és írnák rá tényleg korrektül, mivel először is sok terméknél ingadozhatnak a tápértékek, pl. egy kenyérnél nem mindegy hogy a csücskét eszed, vagy a közepéből egy szeletet, vagy egy felvágottnál nem mindegy hogy épp azokba a szeletekbe hány grammal jutott több zsír, és végül az hogy konkrétan ki milyen hatékonysággal dolgozza fel, melyik tápanyagot megintcsak egyénenként eltérő.
Köszönöm.
A kenyércsücsök kapcsán is teljesen igazad van, éppen ezért próbálok olyan ételeket fogyasztani, melyek homogének, így kisebb a "szórás" és pontosabb a mérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!