Lehetek lisztérzékeny annak ellenére, hogy a biopszia negatív lett?
Figyelt kérdés
Csecsemőkorban lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam, szigorú diétának köszönhetően 4 éves koromra rendbe jöttem. Akkor azt mondta az orvos, hogy már ehetek lisztet. Azóta nem volt problémám. Most 30 éves vagyok, január óta emésztési problémáim vannak, a hasam folyamatosan fel van puffadva, olyan érzés, mintha szét akarna durranni. Normál székletem fél éve nem volt, állandóan híg, péptes cucc jön ki belőlem. Ezenkívül folyamatosan bágyadt, dekoncentrált vagyok. Voltam nyáron gasztroenterológusnál, a vérteszt enyhe emelkedés mutatott, aztán csináltak biopsziát, de az nem igazolta a lisztérzékenységet. Az orvos szerint lelki eredetű, de én ebben nem hiszek, mert ez már olyan fokú puffadás, hogy dolgozni sem tudok. Annyira azért nem vagyok lelki beteg. :) Eddig mindenki azt mondta, hogy a lisztérzékenység nem múlik el. Ha ez így van, akkor vagy gyerekkoromban volt más bajom (bár az akkori biopszia pozitív lett), vagy a mostani biopsziával van valami gond. Nem tudom, mit tegyek, januárban kell mennem kontrollra, nem tudom, hogy vészelem át az ünnepeket ebben a bizonytalanságban.2013. dec. 9. 16:32
1/2 automatakoktel válasza:
Hát tedd félre mindent ami glutén, és kiderül.
2/2 Ikonstar válasza:
Az autoimmun cöliákia nem múlik el. Olyan létezik, hogy a vérvétel vagy a biopszia álnegatív eredményt mutat. Ha most felhagysz a gluténos ételek evésével, akkor a januári vizsgálatok még nem mutatanak hamis eredményt (kb. 3 hónap után már előfordulhat az is, mert regenerálódik a szervezet).
De lehet más allergia, érzékenység is. Érdemes például laktózra is vizsgálatot kérni, ami egyébként a lisztérzékenységnek egy idősazkos "mellékhatása" is szokott lenni.
Egy jó gasztroenteroloógus kell, aki alaposan kivizsgál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!