Ha a csapvízet felforraljuk, és állni hadjuk, akkor olyan lesz (vagy hasonló) mint az ásványvíz?
Forralás után forralt víz lesz, nem desztillált. A kettõ közel sem ugyan az.
A bacik nagyrészét elpusztítod forralással, viszont a kémiai szennyezõdések, pl nitrát benne maradnak. Tehát ami nem ivóvíz, az forralás után se lesz az.
Ehüm. Szóval, a klór nem a víz alkotóeleme, hanem egy gáz, ami fel tud oldódni vízben. Ugyanúgy, ahogy a széndioxid, amikor szódavizet csinálsz. A csapvizet fertőtleníteni nem szükséges, éppen arra van benne a klór.
Ha felforralod, valóban kimegy belőle a klór: ugyanis a forró víz sokkal kevesebb gázt tud oldatban tartani, mint a hideg. A halaknak is ezért fontos a tó vagy az akvárium vizének a hőmérséklete: ha túl meleg, nem lesz elég vízben oldott oxigén benne.
Az viszont nem igaz, hogy a forralástól ásványvízzé változna a csapvíz. Ugyanakkor sok városban ásványvíz minőségű vizet töltenek a vízvezetékbe, és ha kiforralod belőle a klórt, vagy szimplán csak állni hagyod, hogy kimenjen, ásványvíz minőséget kapsz a csapból is. De ezt hivatalosan nem lehet ásványvíznek nevezni, ugyanis ott előírás a palackozott szállítás (amikor a vízműben voltam látogatáson, ezt mondták).
Még egy tévhit: ha megnyitod a csapot, és fehér a víz, ahogy kifolyik, az nem a klórtól van, hanem csak a belekeveredett levegőbuborékoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!