Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Olyanoktól szeretnék kérdezni,...

Szintiszoli123 kérdése:

Olyanoktól szeretnék kérdezni, akinek epekő vagy más probléma miatt kivették az epehólyagját?

Figyelt kérdés
Ha van köztetek ilyen, tegye már meg, hogy rámír itt GYIK-en! Köszönöm.

2013. okt. 25. 09:10
 1/3 anonim ***** válasza:
Egy hónapja estem át az epeműtéten, még friss az élmény :) Kérdezz bátran!
2013. okt. 25. 09:17
 2/3 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm a visszajelzést.

2006-ban vették észre először, hogy epekövem van. 2 db. Akkor búzaszem nagyságúak voltak, mostanra valahol félúton vannak búzaszem és a borsószem között.

2008 körül, valószínűleg ezzel összefüggésben már gondjaim voltak a nyers hagyma, szalonna és nagyobb mennyiségű zsíros sajt megemésztésével.

(Hogy most mi a helyzet, azt nem tudom, mert más okból kifolyólag (?), több, mint egy éve nincs éhségérzetem és semmi visszajelzés a gyomromtól. Orvosok eddig nem találták az okát. Időre eszem, ha kell, ha nem. Mert sohasem kell, és amúgy éhen halnék)

Gondolom, előbb utóbb el kell távolítani az epehólyagot a kövek miatt. A kövek eddig nem zárták el az epe útját, de biztosan bekavarnak a normál emésztésnek.

Úgy tudom, ha nincs hólyag, akkor az epefolyadék folyamatosan csörgedez a gyomorba. Beszéltem olyan ismerősömmel is, akinek epehólyag nélkül él teljes életet és mindent meg tud enni, van viszont olyan is, aki a hólyag eltávolítása óta a legminimálisabb zsírt sem tolerálja.

Hogy működik ez? Neked mik a tapasztalataid és mire számíthatok? Nálad mik voltak a tünetek és mióta kivették az epédet, mi a helyzet?

Előre is köszönöm.

2013. okt. 25. 10:33
 3/3 anonim ***** válasza:

Nálam most nyáron derült ki, hogy epekövem van, amikor is némi gyomorgörcs után besárgultam. Ügyelet, bent fontak, a követ kiszedték az epevezetékből, és mivel további apró kövek is voltak az epehólyagban, megelőzésként javasolták, hogy ki kellene venni a hólyagot. Előjegyeztek szeptember közepére. Maga a műtét nem volt nagy dolog, laparoszkóppal szedték ki, 3 napot (2 éjszakát) töltöttem bent mindösszesen és némi tanácsadás után mehettem utamra.

Amiket azóta tapasztalok. Egy idő után óvatosan nekiálltam próbálgatni az ételeket, és szinte panaszmentesen eszek már bárit, így másfél hónappal a műtét után. Sült szalonna, kolbász, zsírosabb húsok, erősebben fűszeres ételek, erőspaprika, stb. Amitől tartottam az a tojás, de az se okozott gondot. Persze tényleg csak óvatosan kísérleteztem.

A folyamatos epefolyadék áramlás igaz, szóval ajánlott sokszor enni, keveset, hogy mindig legyen valami a gyomorban. Ez nálam nem volt gond, előtte is így ettem. Amúgy az epevezeték egy idő után (fél év) megduzzad és részben át tudja venni a hólyag funkcióját.

Röviden ennyi, remélem, tudtam segíteni.

2013. okt. 25. 10:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!