Sok felől hallottam, hogy a tej, és a tejtermékek rákkeltők. Igaz ez?
Eleinte kiröhögtem ezt az állítást, de múltkor az osztálytársam is ezzel jött. Tényleg nem egészséges a tej/tejtermék?
Mi nagyon sokat fogyasztunk belőle, kalcium végett. De azt is hallottam, hogy állítólag nem is szívódik fel a kalcium.
Most akkor ez hogy van?
Na, ja...meg a mikro, meg a telefon, meg a felvágott, meg a minden rákkeltő ma már.
Jönnek a bio termékekkel. Hát az eső, ami mosogatja a bio cuccost, az , ugye szép, tiszta víz? Hát nem . Mocskos, koszos az eső víz is, mert a légréteg, amin keresztül jön messze van a tisztaságtól.
Ha ez igaz lenne, akkor már több évszázada kipusztult volna az emberiség (de legalább is Európa) rák miatt.
Ugyanis (eltekintve az utóbbi pár évben elökerült tilalmaktó eltekintve eddig mindig és mindenhol a tejtermekeket kimondottan egészségesnek tartották (ahogy azok is), és mindenkinek javasolták, hogy minél többet fogyasszanak. Ha tényleg lett volna bármilyen megbetegítö hatása, akkor azt észrevették volna. (Akik szerint meg egészségtelen, azok eleve nem hozzáértö emberek, és kizátólag üzleti okokból terjesztenek ilyen hülyeségeket)
4.! Más a tejfehérje és más a tejcukor(laktóz). A laktóz egyes embereknél túlérzékenységet okoz (ők a laktóz érzékenyek),a tejfehérje (kazein)lebontásához viszont szükség van egy enzimre,ami kamasz kor környékén "eltűnik" a szervezetből. Ezért nem emészthető számunkra a tej. Semmi köze a tejcukorhoz.
Régen is itták a tejet és meg is haltak,jóval alacsonyabb volt várható élettartam,mint a mai és a legtöbbször fogalmuk sem volt a halál okáról. Ezt csak azért írom,mert nem lehet összehasonlítani a mai dolgokat a régivel.
Ebben a kérdésben úgysem lesz megnyugtató válasz. Én sokáig ittam tejet, nem volt bajom (akkor ez még házi tej volt, amit felforraltunk), aztán sokáig nem ittam, nem hiányzott. Aztán megint sokáig ittam (ez már UHT tej volt), sajnos minden nap. Nem volt baj, mostanáig. Remélem, csak vaklárma, de most úgy néz ki, bajom van a tej emésztésével.
"Mi nagyon sokat fogyasztunk belőle, kalcium végett" - ha kétségeid vannak, sok kálcium van még az olajos magvakban, zabpehelyban vagy akár az ásványvízben. Illetve fogyassz fermentált tejtermékeket (joghurt, kefír, sajt). Az egy fokkal jobb emésztési szempontból.
"mindig és mindenhol a tejtermekeket kimondottan egészségesnek tartották" - kik, mikor mindig?
"mindenkinek javasolták, hogy minél többet fogyasszanak" - kik javasolták?
"Akik szerint meg egészségtelen, azok eleve nem hozzáértö emberek, és kizátólag üzleti okokból terjesztenek ilyen hülyeségeket" - mégis kit fűzne ahhoz üzleti érdek, hogy az emberek ne igyanak tejet? Az ásványvízgyártókat? Nem hiszem, hogy ha holnaptól eltűnne a tej a boltok pocairól, akkor több ásványvíz fogyna. Vagy több gyümölcslé.
"Régen falun a tehénke friss tejét itták az emberek" - ez így van. A házi tej még akkor is sokkal jobb, mint a boltban kapható feldolgozott, ha elfogadjuk, hogy a tej nem passzol össze az emberi emésztéssel.
"nem lehet összehasonlítani a mai dolgokat a régivel" - ez sajnos így van.
Köszönöm a válaszokat!
Mi igazi tehén tejet iszunk, amit fel szoktam forralni. Csak nagyon ritkán iszunk dobozost.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!