Miért nem egészséges a tej?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A kérdés nem igaz, illetve nem teljesen az.
A laktóz-toleráns emberekneka tej egy értékes táplálék.
Az már teljesen más kérdés, hogy az iparszerű állatartás, azon belül a tejtermelő szarvasmarhák nemesítése nem haladt és nem is halad jó irányba. A nagy tömegben tejet termelő cégek 99,99%-ban Holstein-Fríz szarvasmarhákat használnak. Ezek rengeteg, de híg tejet adnak, csúcsra járatott jószágok, és az egészségük is ehhez mérten törékeny. A régebben, háznál tartott tehenek általában magyar tarkák voltak (itthon), azok kevesebb, és valamivel jobb minőségű tejet termelnek, plusz a gazda a saját állataira és a saját "termékére" jobban ügyel, az a tej még teljesen egészséges volt (persze higiénés előírásokat/megfontolásokat betartva).
Ma is vannak jó tejet előállító fajták, a jersey teje akár 7%-kos zsírtartalmú lehet, és más beltartalmi értékei is kimagaslóak (a HF tejzsír%-ka nem nagyon éri el a 4-et [3-3,5 gyakori] a magyar tarkáé akár 4,2% is lehet, de mennyiségre fizet a tejipar nem minőségre), csakhogy a jersey kevés tejet ad (relatíve, de a HF-hez viszonyítva mindenképpen)
Persze amíg a tejipari tejet iszod nem használsz sokat az egészségednek (vannak jó termékek is azért), de érdemes belegondolni abba is, hogy egy liter tejből úgy tudnak a "tejgyárak" 1 liter tejet eladni, hogy mellette előállítanak valamennyi tejszínt, joghurtot, kefirt, tejport, permeátumot, sajtot stb. A dolog úgy indul, hogy a tejet lefölözik, a maradékot szétbontják savóra és szárazanyagra, minden terméket ebből a három frakcióból (plusz a seggédanyagokból (baktériumok, ecetsav, szójatermékek stb.)) állítanak elő.
A dobozos tej tehát legtöbbször mehet a kávéba, de ha TEJET akarsz inni, akkor termelőtől, vagy automatából vagy ezzel foglalkozó kereskedőtől szerezz be.
Ja és itt egy cikk, ami a laktóz-toleranciával foglalkozik, ráadásul a nature-ben, ami azért nem éppen blikk-szavahihetőségű média (viszonylag friss, júliusi)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A felnőtt szervezetben a kor előrehaladtával egyre csökken a lebontásért felelős laktáz-enzim termelődése.
A lebontás nélkül a tej a beleidben a cukortartalma miatt erjedni kezd, bélgyulladást okoz.
Én vagyok a példa: imádtam a tejet, napi min fél ill 1-2 litert fogyasztottam, meg a túró, a tejföl, a sajtok, a joghurtok. Erre laktóz-intolerancia miatt bélgyulladás, vagy bélgyulladás miatt laktóz intolerancia..
mindegy.
lényegébe mióta nem fogyasztok tejet, nem gázosodom és görcsölök.
A doki azt mondta, a fejlődésben lévő szervezet létszükséglete csak a tej, a kalciumot a felnőttek máshonnan is megszerzik egészséges táplálkozás esetén
+ minden állat teje leginkább a saját fajtájának építő.
Lásd anyatejet se nagyon adnak más élőlénynek ;)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Mert a benne található növekedési hormonok"
Növekedési hormon nem a tejben van, azt az agyalapi mirigy termeli és üríti a vérbe.
Hogy miért nem egészséges? Előbb definiáld pontosan az egészséges fogalmát.
Nem egészséges??
Hetente megiszok 2 litert :D.
Abból fél liter bolti és a többi kecsketej :D
Mert a teheneket nem olyan régen háziasította az emberiség, és így még nem szoktak meg minket, a tejük sem szokott meg minket.
Tehát igen, ellent mond az evolúciónak :D
Blöff:)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Evolúciós tejivás? Képzelem, ahogy majomszerű őseink még eszközt alig használtak, de már őstehenet fejtek :D
És igen, a tejben található növekedési faktorok az összes növekedési folyamatunknak kedvez. Ez (emberi tej esetén) egy csecsemőnek jó (de akkor sem a tehén tej!) viszont egy felnőttnek éppen manapság ritkán kell híznia, ritkán kell rákos sejteket szaporítania.. úgyhogy, pont nem túl hasznos a tej, esetünkben még problémás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!