Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegetarianizmustól lehet?

Vegetarianizmustól lehet?

Figyelt kérdés
Kb. 2 hónappal ezelőtt áttértem a lakto-ovo vegetáriánus életmódra. Bevezettem új ételeket is az étrendembe, amiket előtte csak keveset vagy egyáltalán nem is fogyasztottam, mint brokkoli, karfiol. Egyik nap borzalmas gyomor/hasfájásom volt, felkelni alig bírtam, állandó fájdalommal járt, több napig tartott, a gyomorszájamnál szúró fájdalom, illetve a bordáim alatt 2 oldalt a hasamban nyilalló görcsös fájdalom. Ez már kétszer fordult elő, voltam dokinál, antibiotikumot írt fel, gondolom vírusra gyanakodott. Voltam vérvételen is, teljesen jó a véreredményem, a triglicerid-szintem picit alacsony, de a doki szerint nem kell foglalkoznom vele. Mi lehetett ez a fájdalom? Okozhatta a vegetáriánus táplálkozás? Visszatértem a húsra, rettegek attól h megint előjön ez a dolog, pedig vegaként sokkal jobban éreztem magam. Köszi a válaszokat.

2013. szept. 20. 23:14
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A karfiolban van olyan illóolaj, ami nagyobb mennyiségben összehúzza az epehólyagot . Van akinél hányást is provokál a görcsök mellett. Lehet , hogy ettől volt.
2013. szept. 20. 23:57
 2/4 anonim ***** válasza:
48%

1. antibiotikummal csak egy idióta lövöldözik vaktában (amikor előtte lehetne mintát is venni!! van hogy nem nagyon lehet, ez más..!)

2. antibiotikumot bakteriális fertőzés esetére használnak, nem vírusra. de nem lövünk minden kis szir-sz.ar bacira az egész testünket átmérgező gyógyszerrel, indokolatlanul.

3. ovo-lakto akkor nem vagy vegetáriánus, ezt jó lenne megérteni. ha eszel állati fehérjét, akkor nem vagy vega, ezzel szoktam viccelni: felsorolok pár állatot, halat, tojást - vega vagyok (ovo-fisco-diszno-csirke vegetáriánus lennék). Nem.. ilyen nincs.

Ha tojást és zöldségeket eszel az jó, a lakto rész már okozhat gondot, nézd meg milyen növényeket eszel. Előttem a karfiolra gyanakodtak (lehet próbálkozni hogy vagy ha pár napig nem eszed, és milyen ha újra eszel).

De egyébként sajnos megeshet, hogy valakinél 1-2-nél több tojás is gyomorfájást okoz, valamiért.. egyéni érzékenység, erre is gondolj. Tejtermékeket meg felejtsd el, a vegák nagy hibája az, hogy tejet és lisztes kajákat kezdenek enni.. mert ugye a zöldségek gyümölcsök unalmasak, a hús kiesik.. hát 'okosak'.

"Okozhatta a vegetáriánus táplálkozás? Visszatértem a húsra, rettegek attól h megint előjön ez a dolog, pedig vegaként sokkal jobban éreztem magam"

Tömör, szakértői válasz:

Nem a vega táplálkozás okozta, legfeljebb valamelyik étel amit nem bírsz. De ez bármelyik lehet, ügyesen kellene próbálkoznod mikor jelentkezik a gyomorfájás. A hús-nemevéstől biztosan nem.

Vegaként furcsa volt jobban érezned magad, mert elvileg ettél tojást és tejterméket, tehát nem voltál vega, csak éppen állatok izmait és szerveit nem etted.. csak a csirke petesejtjét, ami bizony igencsak állati táplálék. Nézd meg nem-e a tojásevés után fáj a hasad, próbálkozz talán a karfiolra is gyanakodni hátha előző válaszolónak igaza van, és szerintem ne tejezz.. és gondold át hogy zöldségeket, gyümölcsöket eszel vegaként :) vagy búzalisztes ételeket!

2013. szept. 21. 08:44
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, én is a karfiolra/brokkolira gyanakszom, most h írtátok. A tojás tuti nem, azt előtte is kb. napi szinten ettem, tejet úgyszint. Igazából magát az állati eredetű táplálékot nem utasítom el, ha ahhoz nem kell szenvedniük, elpusztulniuk. A nagyüzemi állattartást, a megölésüket (annak módját) nem tartom elfogadhatónak. A tojás a saját tyúkjainké, aranyéletük van, őket sosem vágjuk le. A tej pedig egy itteni tejüzemből való, a tehéntelepen jól tartják a teheneket, nem fekszenek a saját sz@rukban stb. Így azért jóval elfogadhatóbb a te-tojás dolog.
2013. szept. 21. 13:13
 4/4 A kérdező kommentje:
Jah, a doki talán felszálló húgyúti fertőzésre gyanakodhatott, legalábbis azt a gyógyszert elsősorban arra szokták alkalmazni (pedig vizsgált vizeletet, rendben volt, így én sem értem...) de a brokkolit/karfiolt hanyagolni fogom és elhagyom a húst :)
2013. szept. 21. 13:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!