Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Savtúltengés, reflux! Mit tegyek?

Savtúltengés, reflux! Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Már évek óta sok a savam és van egy kis refluxom is,mert már gyomortükrözésen is voltam. Már sokféle savlekötőt kipróbáltam, de nem nagyon értem el velük eredményt... és egyre rosszabb. Mit tegyek hogy jobb legyen? Hogyan táplálkozzak?

#láűáé
2013. szept. 3. 10:56
 1/2 anonim ***** válasza:

Alacsony zsírtartalmú tej és joghurt.

Sokat segít, ha a napi háromszori nagy étkezés helyett többször eszel keveset, illetve az utolsó étkezést lefekvés előtt legalább két órával fogyasztod.

A konzerv, fagyasztott vagy főtt zöldségek valószínűleg jobban tolerálhatók.

A savas refluxban szenvedők számára a legjobb választás az alma, banán, barack és a dinnye, ám kerülni kell a citrusféléket, mert azok savtartalma irritálja a nyelőcsövet.

Az alacsony zsírtartalmú péksütemények, illetve az alacsony rosttartalmú, készen fogyasztható gabonapelyek és a zabpehely a leginkább ajánlott savas reflux esetén.

Válassz sovány húsokat, mivel a zsíros húsok súlyosbíthatják a reflux tüneteit. Sovány hús a bőr nélküli baromfi, hal, szűzpecsenye, bárányborda. Húspótlók közül az alacsony zsírtartalmú sajtok, tofu és a tojás ajánlottak.

Az adagonként kevesebb mint 3g zsírt tartalmazó édességek jól tolerálhatóak savas reflux esetén. Az egészséges alternatívák közé tartozik a zselatin, puding és az alacsony zsírtartalmú kekszek. A csokoládéval készült édességeket ajánlott kerülni

Kerüld a koffein tartalmú italokat, válassz helyettük koffeinmentes variációt, vagy gyógyteákat, nem citrus tartalmú gyümölcsleveket.

2013. szept. 3. 11:04
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Az a probléma, hogy vékony vagyok életemben mindig is úgy étkeztem, hogy sokszor ettem nagyon kis adag ételt, ami egészséges is. A koffeint is hanyagolom, mert nem szeretem se a kávét, se a cappuccino féléket.

Összesen 2 nem egészséges dolog van az életemben: nagyon szeretem a csokoládét, illetve nagyon ideges,stresszes, szorongó tipus vagyok.

Ezek befolyásolhatják a refluxot?

Ha nyugodtabb próbálnék lenni, többet sportolnék, odafigyelnék arra, hogy kevesebb csokit egyek, javulnának a tünetek?

2013. szept. 3. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!