Savtúltengés, reflux! Mit tegyek?
Alacsony zsírtartalmú tej és joghurt.
Sokat segít, ha a napi háromszori nagy étkezés helyett többször eszel keveset, illetve az utolsó étkezést lefekvés előtt legalább két órával fogyasztod.
A konzerv, fagyasztott vagy főtt zöldségek valószínűleg jobban tolerálhatók.
A savas refluxban szenvedők számára a legjobb választás az alma, banán, barack és a dinnye, ám kerülni kell a citrusféléket, mert azok savtartalma irritálja a nyelőcsövet.
Az alacsony zsírtartalmú péksütemények, illetve az alacsony rosttartalmú, készen fogyasztható gabonapelyek és a zabpehely a leginkább ajánlott savas reflux esetén.
Válassz sovány húsokat, mivel a zsíros húsok súlyosbíthatják a reflux tüneteit. Sovány hús a bőr nélküli baromfi, hal, szűzpecsenye, bárányborda. Húspótlók közül az alacsony zsírtartalmú sajtok, tofu és a tojás ajánlottak.
Az adagonként kevesebb mint 3g zsírt tartalmazó édességek jól tolerálhatóak savas reflux esetén. Az egészséges alternatívák közé tartozik a zselatin, puding és az alacsony zsírtartalmú kekszek. A csokoládéval készült édességeket ajánlott kerülni
Kerüld a koffein tartalmú italokat, válassz helyettük koffeinmentes variációt, vagy gyógyteákat, nem citrus tartalmú gyümölcsleveket.
Köszönöm a választ! Az a probléma, hogy vékony vagyok életemben mindig is úgy étkeztem, hogy sokszor ettem nagyon kis adag ételt, ami egészséges is. A koffeint is hanyagolom, mert nem szeretem se a kávét, se a cappuccino féléket.
Összesen 2 nem egészséges dolog van az életemben: nagyon szeretem a csokoládét, illetve nagyon ideges,stresszes, szorongó tipus vagyok.
Ezek befolyásolhatják a refluxot?
Ha nyugodtabb próbálnék lenni, többet sportolnék, odafigyelnék arra, hogy kevesebb csokit egyek, javulnának a tünetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!