Melyik a legegészségesebb étel? Melyik a legegészségtelenebb?
ILYEN nincs, sem legegéazségesebb, sem legegészségtelenebb!!!
Minden étel egészséges, ha megfelelö mennyiségben fogyasztják, és mint egészségtelem, ha túl sokat vagy csak azt eszi valaki.
Az emberek a változatos, sokféle ételre vannak "tervezve", és minél egyoldalúbb valakinek a táplálkozása, annált egészségtelenebb.
"leg"???
Ember legyen a talpán, aki ezt megmondja! :-)
Azért ez sok mindentől függ, leginkább attól, hogy adott ember szervezetének mire van éppen szüksége!
Ha pl alanyunk vashiányos, akkor a vasat tartalmazó ételek lesznek számára a legek valószínűLEG! Aki elhízott, annak megint mások a szempontjai, és aki meg túlzottan sovány.... Na érted!
Étel? Most főtt ételre gondolsz kizárólag, vagy nyersen fogyasztható alapanyagokra is?
Szóval szeretnéd, ha sorolnánk ételeket egészséges és egészségtelen kategóriába?
Hát pl egészséges a fokhagyma leves. Egészségtelen a margarinnal kent tescos zsömle.
Érdekes kérdés. A húsokban magvakban zöldségekben gyümölcsökben olyan tápanyagok vannak amik nélkül hosszútávon halálos hiánybetegségek alakulnának ki. Egy tápanyagot több dolog is tartalmaz. A tengeri halak például az összes esszenciális zsírt és esszenciális aminosavat elég jó arányban. De a vitaminokat ásványi anyagokat meg a növények széles spektrumából kell bevinni.
Nincs szuper étel, csak olyan ami tartalmaz párat azok közül a dolgok közül amire a testednek szüksége van.
Egészségtelennek pedig azok az élelmiszerek számítanak amik a feldolgozás során kétes hírű adalékanyagokat kapnak (pl nitrit), vagy mérgező vegyületekké alakulnak (pl égett olaj) sokszor ráadásul semmi hasznosat nem tartalmaznak energián kívül. A margarin egy jó tipp lenne a transzzsír miatt, de nem ismerem az összes forgalomban lévő tartósítószert édesítőszert és egyebet hogy összehasonlítsam őket. A cukros, zsíros dolgokat alapvetően azért tartjuk egészségtelennek mert ötször annyit fogyasztunk belőlük mint kéne ami a magas kalóriatartalmuk miatt elhízáshoz vezet mozgásszegény életmód mellett. Az elhízás pedig számos további betegséghez.
A legegészségtelenebb „ ételek „ azok, amelyek gyárakban készülnek, rengeteg adalékanyaggal, ízfokozóval, színezékkel, tartósítószerrel, stb. Ezek nagyjából azok a készítmények, amelyeket a boltokban kapunk a polcokon, minden ami csomagolva van, minden ami dobozos, minden aminek kommersz állaga van.
A legegészségesebb ételek ma már csak relatívan vannak, de minél természetesebb adott étel, annál egészségesebb.
Például a csirkehússal valamikor semmi gond nem volt, ma már viszont tudjuk, hogy sok csirke milyen körülmények között van és mivel etetik, ezért jelentős különbség van a bolti csirkehús és a házi csirkehús között. Ezért ajánlatos, amennyire lehet, minél közelebb kerülni a természetes táplálékforrásokhoz, ami főleg városon nem egy egyszerű dolog.
Legegészségtelenebbnek a kurárét, a nyílméregbéka mérgét illetve a botulotoxint tartom, az ezekkel szennyezett élelmiszereket.
Legegészségesebbnek a
- vegyszerekkel és nehézfémekkel, környezeti szennyeződésekkel NEM TERHELT
- tengeri állatokat, szárazföldi állatokat és általánosságban a zöldségeket tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!