Ha 6 os a vasam az nagyon kevés?

Hát elég kevés, de nem vészes, ha jobban megnézed, épphogy kiesik a referenciatartományból.
Szedj folsavat vagy vasat, recept nélkül is kapható sokféle, persze nem olyan hatékonyak, de igazából neked lehet elég is lesz. Csak túl sokáig sem szabad, mert a túl sok vas elég nagy galibát tud okozni, de ilyen vassal nem vényköteles szerből 2-3 hónap nem árthat szerintem. Ja meg szedj mellette C vitamint, és lehetőleg pár órával kávézás/teázás előtt v után vedd be.

Ez alacsony. A C vitamin a vas beépülését segíti, a folsav kell (mert... ...mert én is így tudom :)). A tüneteket okozhatja a vashiány. A vas az izmok oxigénellátásában játszik szerepet. Ha alacsony, akkor szédeleghetsz, de az lehet mástól is. Ha viszont alacsony a vasad, a tablettakúra után megint alacsony lesz. Több vörös húst, állati belsőséget és tojássárgáját kell enned. A céklában, spenótban és sóskában is sok a vas, de nem szívódik fel hatákonyan (állítólag; azt nem tudom, hogy ezt a sóskában lévő vas tudja-e :))
A kávé és tea azért érdekes, mert gátolja a vas hasznosulását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!