Táplálkozási zavar? Vagy mi lehet ez? Mit csináljak?
Sziasztok, először is szeretné leszögezni hogy eddig mindig nevetségesnek tartottam az ilyen jellegű problémákat/kérdéseket, pláne, ha egy ilyen jellegű oldalon teszik fel őket, de szégyellek beszélni a dologról a barátaimmal vagy a családommal. 23 éves lány vagyok, pár hónapja volt egy csúnya szakításom és valahol ott kezdődött a történet. Annyit kell rólam tudni hogy 168 centi magas vagyok és a szakításkor szerintem kb 71 kiló lehettem. Mindig sokat sportoltam, ráadásul arányos az alakom szóval soha nem panaszkodhattam arra, hogy ne lennék vonzó, de tény, hogy nem voltam/vagyok valami vékony. Kiderült, hogy a barátom megcsal, és a szakítás után 2 nappal már a másik lánnyal volt miközben én hihetetlenül összetörtem lelkileg, olyan volt az egész, mint egy rémálom. Ennek csak azért van jelentősége, mert a barátom mindig is imádta a testem, szinte tuszkolta belém az ételt, merthogy ő mennyire imádja a formás, nőies lányokat, nagy melleket, kerek feneket; soha nem imádtam annyira a testem, mint mellette (mialatt együtt voltunk, híztam kb 4-5 kilót). Viszont az "új csaj", akivel megcsalt és azóta is együtt van, az a tipikus csontváz-modell kategória, a 180 centijéhez szerintem lehet vagy 45 kiló (csak képről láttam, de egyszerűen sokkolt). Miután ezzel szembesültem, nem bírtam tovább enni. Valamit hibáztatnom kellett, hibáztattam hát a testemet ("ez is csak azért történt mert túl kövér vagyok"). Az ételtől megundorodtam. Az első 1-2 hétben a sokkhatás miatt nem tudtam enni, de azóta kialakult egy új életformám. Mindig is imádtam enni; ennek mostanra nyoma sincs. Megszállottan számolok minden egyes kalóriát, amit beviszek a szervezetembe, és ha 1000 kalória fölé megyek, szabályos pánikrohamok törnek rám. Egy napom sikerességét az elfogyasztott kalóriák számával mérem. Minden ételt magamnak kell elkészítenem, mástól nem fogadom el, mert nem tudhatom, mi van benne. Vettem egy kis konyhai mérleget, amivel MINDENT lemérek, amit elfogyasztok, még a kenyérre kent vajat is, nehogy 10-20 kalóriákkal elszámoljam magam (a lakótársaim már kezdenek furán nézni rám úgyhogy nem átallom becsempészni a kaját meg a mérleget a fürdőbe és ott titokban lemérni, mielőtt megeszem...). A mérleg és a mérőszalag az új legjobb barátaim, szabályos extázisba kerülök, ha fogyok egy kilót vagy lemegy fél centi a combomból. Amire viszont ma jöttem rá, és nagyon megrémiszt: az éhség a részemmé vált. Reggel, mikor felkelek, szédülök és hányingerem van az éhségtől és imádom ezt az érzést, legszívesebben abbahagynám az evést teljesen hogy állandóan érezhessem. Azt az érzést, amikor evés után jóllakom és "tele vagyok", már nem bírom elviselni, ezért egyre kisebb adagokat eszem, pont csak annyit, hogy ne korogjon hangosan a gyomrom, a vizet meg iszom literszámra mellé. Ma jobb kedvem volt és megettem egy egész tányér tésztát ebédre, 650 kalória volt, (persze reggeli egy joghurt, vacsora meg ezek után nyilván eszembe sem jutna...), de hónapok óta először ettem egyszerre ennyit, először éreztem azt az igazi jóllakottság-érzést és órákig sírtam és pánikoltam miatta, hogy emiatt most mindent vissza fogok hízni és főleg hogy nem érezhetem az éhséget, amit úgy megszoktam; még hányni is megpróbáltam, de az nekem (szerencsére) nem megy.
Ez volt az a pont amikor nagyon megijedtem. Mióta elkezdődött ez az egész kicsit több, mint 2 hónapja, fogytam 13 kilót. Persze az sem segít abban, hogy visszatérjek a normális önmagamhoz, hogy valóban nagyon jól nézek most ki magamhoz képest és mindenki agyondicsér a fogyás miatt. Tudom, hogy 168 centihez az 58 kiló nagyjából pont ideális súly és hogy NEM vagyok kórosan sovány és ha valakit megkérdeznék, hogy anorexiás vagyok-e, valószínűleg kiröhögne, de a támogató barátok meg család nem látják, mi játszódik le bennem (rejtegetem mert nagyon szégyellem) és félek hogy ha tényleg valami "elromlott" az agyamban és így folytatom, abból az 58 kilóból nagyon hamar lehet sokkal kevesebb is. Bocs a kisregényért, de objektív kívülállók véleményére vagyok kíváncsi; szerintetek is gáz van? Kérjek segítséget, vagy nem kell túlreagálni, el fog múlni magától is? Akivel történt már hasonló, örülnék, ha megosztaná! Köszönöm a segítséget :)
Szia!
Velem történt hasonló, 168cm-hez igaz én 80kg voltam de 34kg-ig sikerült lemennem(igaz, itt nagyon rosszul voltam, de éhséget nem éreztem már, amúgy azóta se jöttem rá, hogy miért)
Nem fog magától elmúlni, nem fogsz tudni itt már megállni, hiába tervezed el magadban nem fog menni, ez tapasztalat. Én is így voltam vele, hogy na majd 55nél megállok, de észre se vettem és lett belőle 50 najó még egy-két kilo és tényleg kész de nem, aki ezen a lejtőn elindul nagyon nagyon nehezen tud megállni. Nem reagálod túl, ez nem normális dolog, az étel került a központba, rohansz a fürdőszobába méreicskélni, hogy 2 vagy 3dkg az a bizonyos ételmennyiség, szerintem kívültől fújod a kcal táblázatokat ezzel nem is lenne probléma, de ilyen szinten már igen. Az, hogy a barátod most egy vékonyabb lányt talált az nem azt jelenti, hogy te nem vagy jó vagy hasonló. Nagyon hamar lefogsz gyengülni, lehet, hogy most mér nem nézel ki anorexiásnak, de ha így folytatod akkor igen, és minden bizonnyal folytatni is fogod és ebből nagyon komoly problémák lehetnek. (a fogaid, hajad a ki fog hullani/kilyukadnak, vagyis nem kilyukadnak hanem egyszerűen szétporladnak, a gyomrod teljesen összefog szűkülni ami nagyon veszélyes lehet, akármilyen szervi problémáid lehetnek, a bőröd teljesen megfog nyúlni és elmarad a menzeszed. (nekem már 3 éve nem jött meg) 21éves vagyok.
Mostmár tarsd a súlyod és emeld meg a kajamennyiségét.
Egyél joghurtot de egyél hozzá zabpelyhet és gyümölcsöket. Sovány husik és azokból készült ételek, különféle zöldségek, rizs, főtt krumpli a tészta helyett, tejtermékek, soványabb sajtok, olajos magvak.
Hát kedves kérdező, azért az, hogy élvezed azt az állapotot, mikor éhezel, elég beteges szerintem. Biztos hogy deformálódott a személyiséged nem is keveset emiatt. Hidd el, egy férfi sem ér annyit, hogy utána szenvedjen az ember (legalábbis gondolom én pasiként, mert én így vélekedek a csajokról).
Ha érdekel én elmondom dióhéjban a történetemet. Voltam életemben 183 centihez 118 kiló, aztán így úgy lementem 110-ig. Ennél a súlynál poroszkáltam 1-2 évig, +- 2;3 kiló. Aztán elkezdtem a paleolit táplálkozást, melyet 5 hónapja csinálok. Most 93 kiló vagyok és nagyon jó egészségnek örvendek. Szent meggyőződésem, hogy az év végére elérem a kb ideális 80kg-s súlyt. Amit aztán kicsit magasabb szénhidrát bevitellel meg is fogok tartani. Neked ezt tudnám javasolni, hogy ne menjen teljesen tönkre a szervezeted, mert ha így táplálkozol, akkor mindez elkerülhetetlen lesz. Google a barátod, ott tudsz tájékozódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!