Kemény MÉZet hogyan lehet 'folyóssá' tenni?
Vettem üveges virágmézet és szeretném folyóssá tenni, vagyis ebben az állapotában valahogyan megtartani, hogy ne kelljen állandóan melegítgetni hogy használni lehessen.
Lehetőség van erre?
Arra gondoltam hogy egy lábasban vizet melegítenék, egy adag mézet egy üvegben ebbe állítanék bele, megvárnám míg folyós lesz és utána adnék hozzá kevés vizet elkeverném..
Csak nem tudom, hogy változtatna-e a mézben levő tápanyagokon a víz, vagy pl nem válna-e 2 részre a méz a víztől hűlés után..
Valakinek tapasztalat, tanács?
Értem. Vizet miért ne?
A víz tisztított víz lenne..
úgy gondoltam hogy egy pár kanálnyi adagot csinálnék csak egyszerre, ami tuti elfogy 1-2 hét alatt..
Mikrót nem használok.
Azért adnék hozzá vizet, hogy folyós maradjon.
Minden nap szoktam kb egy kiskanálnyit használni akármibe.. és nem akarok állandóan dikicselni vele, ezért szeretném folyós állapotában megtartani.
Maximum 40-45 fokos vizfürdőbe kell beleállitani üveggel együtt.
Vizet eszedbe ne jusson hozzáadni,mert az érett méz viztartalma 18-19%,annyira érlelik be a méhek,és annak ellenére hogy a szőlőcukor arány miatt a virágméz bekristályosodott(tévesen becukrosodott) a viztartalma továbbra is 18-19%.
Ha felhigul vizzel akkor erjedésnek fog indulni.Ezért mérjük a méz viztartalmát pergetéskor,mert a 20% viztartalom feletti mézek még be nem érlelt mézek,nem szabad kipergetni,mert megerjed,megsavanyodik.A méhek 50millió éve tudják mikor érett a méz,mert az érett mézet tartalmazó lépet elkezdik lepecsételni,a sejteket befedik,kb olyan igy mint egy "konzerv".
A mikro kerülendő,mert a mikrohullámú sugarak a méz hasznos enzimjeit tönkrevágják,és igy tényleg nem marad más a mézből mint egy egyszerű cukrokat(szőlő és gyümölcscukor illetve további kb 100 monoszacharid) tartalmazó telitett oldat.:)
Továbbá a vizfürdős kimelegités után a visszafolyósitott méz utána már gyorsabban visszakristályosodik,mert teljesen nem oldódnak fel a kristályos állapotba került szőlőcukor molekulák,és igy könnyebben kötődnek hozzá újból a kristályosodásért "felelős" szőlőcukor molekulák.
Köszönöm a kimerítő választ!:)
Elképzelhető, hogy akkor jelenlegi állapotában fogom használni, mert semmiképp nem szeretném a benne levő tápanyagokat károsítani.
Majd hozzászokok!:)
Köszönöm a válaszokat!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!