Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kemény MÉZet hogyan lehet...

Kemény MÉZet hogyan lehet 'folyóssá' tenni?

Figyelt kérdés

Vettem üveges virágmézet és szeretném folyóssá tenni, vagyis ebben az állapotában valahogyan megtartani, hogy ne kelljen állandóan melegítgetni hogy használni lehessen.

Lehetőség van erre?


Arra gondoltam hogy egy lábasban vizet melegítenék, egy adag mézet egy üvegben ebbe állítanék bele, megvárnám míg folyós lesz és utána adnék hozzá kevés vizet elkeverném..

Csak nem tudom, hogy változtatna-e a mézben levő tápanyagokon a víz, vagy pl nem válna-e 2 részre a méz a víztől hűlés után..


Valakinek tapasztalat, tanács?



2013. jún. 2. 23:24
 1/7 anonim ***** válasza:
Ne adj hozzá vizet, elég ha vízfürdőben felmelegíted, attól folyós lesz. Lehet, hogy újra be fog cukrosodni, akkor ezt megint el kell játszani. De vizet ne adj hozzá szerintem.
2013. jún. 2. 23:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
mikrózd meg. csak óvatosan.
2013. jún. 2. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Értem. Vizet miért ne?

A víz tisztított víz lenne..

úgy gondoltam hogy egy pár kanálnyi adagot csinálnék csak egyszerre, ami tuti elfogy 1-2 hét alatt..


Mikrót nem használok.

2013. jún. 2. 23:32
 4/7 lencsefőzelék ***** válasza:
100%
Azt jól teszed, hogy nem használsz mikrót. Ahogy egyes írta, úgy olvaszd fel: egy vízzel teli lábasba állítsd bele az üveg mézet, és lassan melegítsd fel, amíg folyós nem lesz. Vizet miért akarsz hozzá adni? Nem kell.
2013. jún. 2. 23:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Azért adnék hozzá vizet, hogy folyós maradjon.

Minden nap szoktam kb egy kiskanálnyit használni akármibe.. és nem akarok állandóan dikicselni vele, ezért szeretném folyós állapotában megtartani.

2013. jún. 2. 23:57
 6/7 szabóméhészet ***** válasza:
100%

Maximum 40-45 fokos vizfürdőbe kell beleállitani üveggel együtt.

Vizet eszedbe ne jusson hozzáadni,mert az érett méz viztartalma 18-19%,annyira érlelik be a méhek,és annak ellenére hogy a szőlőcukor arány miatt a virágméz bekristályosodott(tévesen becukrosodott) a viztartalma továbbra is 18-19%.

Ha felhigul vizzel akkor erjedésnek fog indulni.Ezért mérjük a méz viztartalmát pergetéskor,mert a 20% viztartalom feletti mézek még be nem érlelt mézek,nem szabad kipergetni,mert megerjed,megsavanyodik.A méhek 50millió éve tudják mikor érett a méz,mert az érett mézet tartalmazó lépet elkezdik lepecsételni,a sejteket befedik,kb olyan igy mint egy "konzerv".


A mikro kerülendő,mert a mikrohullámú sugarak a méz hasznos enzimjeit tönkrevágják,és igy tényleg nem marad más a mézből mint egy egyszerű cukrokat(szőlő és gyümölcscukor illetve további kb 100 monoszacharid) tartalmazó telitett oldat.:)


Továbbá a vizfürdős kimelegités után a visszafolyósitott méz utána már gyorsabban visszakristályosodik,mert teljesen nem oldódnak fel a kristályos állapotba került szőlőcukor molekulák,és igy könnyebben kötődnek hozzá újból a kristályosodásért "felelős" szőlőcukor molekulák.

2013. jún. 3. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kimerítő választ!:)


Elképzelhető, hogy akkor jelenlegi állapotában fogom használni, mert semmiképp nem szeretném a benne levő tápanyagokat károsítani.

Majd hozzászokok!:)


Köszönöm a válaszokat!:)

2013. jún. 3. 17:00

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!