A fehérjekomplettálást hogy lehet megvalósítani a mindennapokban? írjatok példákat
Ha vegetáriánus vagy, akkor a következőket kell figyelembe venni, amelyre már az ősi tapasztalat is rájött, a biokémia pedig igazolta.
Gabonaféle+burgonya=kis mennyiségű, de értékes fehérjéhez jutsz sok szénhidráttal.
Gabonaféle+hüvelyes (bab, borsó, lencse)= nagy mennyiségű, majdnem komplett fehérjebevitel sok szénhidráttal.
A szójaliszttel az a baj, hogy metioninban és ciszteinben szegény. Ezekben viszont gazdagok a gabonafehérjék. A legkevesebb szénhidrátot így veszed magadhoz önkéntelenül.
Kiegészítésképpen az olajos magvak is nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak. A gabonafehérjék közül a zab fehérjéje a legmagasabb arányú, és az aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, de önmagában nem elegendő. A hüvelyeseket nem veheted ki a kombinációból - hosszútávon.
Fontos tudni, hogy a 100%-os komplett fehérjebevitel lehetetlen, mivel pontosan annyi és olyan aminosav-összetételű fehérjét kellene bevinned, amennyi és amilyen aminosavakat veszít naponta a szervezeted (illetve amelyekkel épül, ha gyúrsz). Az elméleti 100%-nak a tojásfehérje-albumint vesszük, de ez sem teljes. Az állati fehérje 95-99%-osnak vehető. Tehát egy kicsit több fehérjét kell magadhoz venned, mert az aminosav-arányokat totál precízen úgy sem tudod beállítani. Ha valamely aminosavból több van az ideális aránynál, az úgyis lebomlik és kiürül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!