Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A fehérjekomplettálást hogy...

A fehérjekomplettálást hogy lehet megvalósítani a mindennapokban? írjatok példákat

Figyelt kérdés

2013. ápr. 10. 22:29
 1/1 jeszko válasza:

Ha vegetáriánus vagy, akkor a következőket kell figyelembe venni, amelyre már az ősi tapasztalat is rájött, a biokémia pedig igazolta.


Gabonaféle+burgonya=kis mennyiségű, de értékes fehérjéhez jutsz sok szénhidráttal.


Gabonaféle+hüvelyes (bab, borsó, lencse)= nagy mennyiségű, majdnem komplett fehérjebevitel sok szénhidráttal.


A szójaliszttel az a baj, hogy metioninban és ciszteinben szegény. Ezekben viszont gazdagok a gabonafehérjék. A legkevesebb szénhidrátot így veszed magadhoz önkéntelenül.


Kiegészítésképpen az olajos magvak is nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak. A gabonafehérjék közül a zab fehérjéje a legmagasabb arányú, és az aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, de önmagában nem elegendő. A hüvelyeseket nem veheted ki a kombinációból - hosszútávon.


Fontos tudni, hogy a 100%-os komplett fehérjebevitel lehetetlen, mivel pontosan annyi és olyan aminosav-összetételű fehérjét kellene bevinned, amennyi és amilyen aminosavakat veszít naponta a szervezeted (illetve amelyekkel épül, ha gyúrsz). Az elméleti 100%-nak a tojásfehérje-albumint vesszük, de ez sem teljes. Az állati fehérje 95-99%-osnak vehető. Tehát egy kicsit több fehérjét kell magadhoz venned, mert az aminosav-arányokat totál precízen úgy sem tudod beállítani. Ha valamely aminosavból több van az ideális aránynál, az úgyis lebomlik és kiürül.

2013. máj. 12. 03:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!