Aki allergiás a tehéntejre, az allergiás az összes állat tejére?
Válasszuk ketté a dolgot . Ha a tejfehérjére vagy allergiás , akkor nem ajánlható semelyik ( juh- , kecske- , bivaly-tej) fogyasztása sem , mert ezek élettani szempontból ugyanolyan felépítésűek , mint a tehéntej . Ha ún. laktóz intoleranciáról ( tejcukor érzékenység )van szó , akkor a savanyított tejtermékek bátran fogyaszthatók .
Tehát a tehéntej-allergia a szervezet részéről adott kóros immunválasz , a tejcukor-érzékenység az azt bontó enzim hiánya vagy kevés volta . ( Csak megjegyzésként : sajnos a magyar "mozzarellák" nagy része tehéntejből készül, és pocsék ! )
Szerintem ismételni fogom Tóth válaszát, de próbálok információt is hozzá tenni.
- a mozzarellák itthon valóban szarvasmarha tejből készülnek, általában (lehet ezek a kommersz termékek, és drágábban van igazi..)
- tejre nagyon könnyen allergiássá válhat az ember, illetve tejfogyasztás miatt másra. A bélrendszerben sok meghatározó folyamat dől el, a tej cukor és fehérje tartalma aligha van jó hatással a bélrendszerünkre. Konkrétan összefügg a tejfogyasztás az allergiák előfordulásának gyakoriságával is, az szerencsés eset ha pont a kiváltó anyagra leszünk allergiásak, és nem valamely fontosabb ételre.
- Lehet hogy az érzékenység, allergia specifikus, és kecske/juh/bivaly tejre nem reagálnál ennyire rosszul. Nem ajánlom őket, de érdekességképpen megpróbálhatod.
- és marad a tejcukor. Azért aki tejcukrot tényleg nem bont, annak a savanyított tejtermékek cukortartalma is könnyen okozhat puffadást, hasmenést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!