Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A sütőtökben milyen vitaminok,...

A sütőtökben milyen vitaminok, ásványi anyagok vannak?

Figyelt kérdés
Kisbabámnak adom, ezért kíváncsi vagyok. Köszönöm a válaszokat!:)
2012. nov. 18. 10:31
 1/6 anonim ***** válasza:
43%
A mi sütőnkben nincsenek vitaminok.
2012. nov. 18. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Haha :) most megnevettettél ;))

Na de komolyan kérdezem :)

2012. nov. 18. 10:46
 3/6 anonim ***** válasza:
lelőtte a poént
2012. nov. 18. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
A-vitamin van benne.
2012. nov. 18. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), mangánban és karotinoidokban. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, energiatartalma 80 kcal/336kJ/100 gramm, szénhidráttartalma 16,5 g/100g, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.



Gyógyhatást omega-3-zsírsav-tartalma miatt főleg a tökmagnak tulajdonítanak, de a sütőtök húsának fogyasztása is kedvező hatású. A béta-karotin A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét. A nagy káliumtartalom a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik szerepet, de vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. A benne található antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabad gyököket, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.

2012. nov. 19. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem sok C-vitamin maradhat benne, ha egyszer megsütjük.
2012. nov. 19. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!