FONTOS :- ( Magas koleszterinszint esetén hogyan kell táplálkozni?
Anyukám egyedül nevel engem, 14 éves vagyok. Anyukám tegnapelőtt volt vérvételen és megállapították h magas a koleszterinszintje. :( Mivel csak ő van nekem nagyon féltem :\\\\\\\\\\\\\\\'( Létszi adjatok étkezési tanácsokat vagy segítsetek h hogyan lehetne csökkenteni a k.szintjét. :(
Köszönöm.
A táplálkozás során különböző zsírféleségeket fogyasztunk. E zsiradékok különböző zsírsavakból állnak, amelyeknek más és más hatásuk van a vér koleszterinszintjére. A legártalmasabbak az úgynevezett telített zsírsavak, amelyek kétszer olyan mértékben emelik a koleszterinszintet, mint maga a táplálék koleszterintartalma. Ezek főleg állati eredetű zsírokban találhatók nagy mennyiségben, nemcsak látható, hanem úgynevezett rejtett zsírok formájában is, például a húskészítményekben. A növényi eredetű táplálékok is tartalmaznak zsírt, ezek azonban főleg úgynevezett telítetlen zsírsavakat, amelyek közül a többszörösen telítetlenek csökkentik, de még az egyszeresen telítetlenek is mérsékelhetik a koleszterinszintet. A növényi eredetű táplálékok szemben az állati eredetűekkel egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint.
Az étrend jellemzői:
Kerülendő élelmiszerek:
Az állati eredetű, zsíros, magas koleszterintartalmú élelmiszerek: a sertészsír, szalonna, tepertő, liba-, kacsazsír, zsíros húsok, zsíros felvágottak, belsőségek, állatok bőre, (a csirke bőrét mindig le kell húzni, mert magas a koleszterinszintje), tojás, zsíros tej és tejtermékek (tejszín, vaj, ömlesztett sajtok). Ha a triglicerid is emelkedett, kerülendő a szénhidrátok túlzott bevitele: kenyér, tésztafélék, édességek.
Az étrendben bátran fogyaszthatók:
Sovány húsok, sovány felvágottak, halak, sovány tej és tejtermékek, növényi eredetű olajok, zöldfőzelékek, gyümölcsök. A nyersanyagok kiválasztása további szűkítést igényel, ha túlsúllyal állunk szemben.
Telítetlen zsírsavak fogyasztásának fokozása:
Az állati eredetű élelmiszerek főleg telített, a növényiek egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az utóbbiak fogyasztása eredményesen csökkenti a koleszterinszintet. Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak a növényi olajok (pl. olivaolaj) és a halolaj.
Rostfogyasztás növelése:
A diétában a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérféleségek és péksütemények javasoltak, továbbá az ételeket dúsítani lehet étkezési búzakorpával vagy zabkorpával.
Alkoholfogyasztás mérséklése
Ételkészítéshez étolajat és margarint használjon. A táplálékkal felvett zsiradékok fajtája döntően befolyásolja a koleszterinszintet.
Fontos, hogy gyakran egyen, de egyszerre mindig keveset. Lényeges a testmozgás, mivel ezzel emelhető a vérben a HDL, azaz a védő koleszterin szintje.
Ételkészítésben legfontosabb szabály a zsír- és sószegény elkészítési mód: kerülendő a bő zsírban, olajban való sütés, pirítás, helyette a párolást, főzést, gőzölést, saját zsírban történő kisütést (alufóliában, grillsütőben) kell alkalmazni. Kerülje a zsíros rántást, tejföllel történő habarást, helyette alkalmazza a diétás rántást ( lisztet szárazon megpirítjuk, utána teszünk bele pár csepp olajat) vagy egyszerű rántást (liszt, főzőlé, kefir vagy aludttej)
Normál értékek:
A normál koleszterinszint 5,2 mmól/l alatt van. Mérsékelten emelkedett, ha 5,2 és 6,2 mmól/l között van. 6,2 mmól/l felett már emelkedett koleszterinszintről beszélünk. Triglicerid javasolt értéke 1,7 (2,2) mmol/l alatti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!