Glutén és laktózérzékeny lettem! Miket ehetek és mire kell oda figyelnem? 21/L
Köszi az eddigi válaszokat és várom a továbbiakat...
Tudom, hogy hülyeség erre gondolni ilyenkor, de a neten a téma után olvasgatva találtam, hogy Miley Cyrus is ebben az allergiában szenved és emiatt nagyon sokat fogyott az egyébként is vékony lány. Én is örülnék ha lefogynék, csak eddig hiányzott az akaraterő, de mivel most úgysem ehetek lisztet meg édességet ezért talán a glutén és laktózmentes étrenddel sikerülhet?
Én laktóz érzékeny vagyok, tudom, nehéz átállni.
Amit tudnod kell:
- kemény sajtot például ehetsz, mert a sajtban a tejcukot eszik meg az erjesztő bacik, így lesz a sajt.
- A gasztro doki vagy leletek alapján a háziorvos is fel tud neked írni laktáz enzim tablettát, ami lebontja a laktózt az ételben. Karamellás ízű rágótabletta. Bekapod mielőtt tejeset eszel és kész.
- Sok olyan receptes oldal van amin vannak külön tejmentes kaják. Ha ezekből kivonod azt ami glutént tartalmaz, nem sok marad, de valami mégis. Íme egy: [link]
Édességet ehetsz, pl én imádom a Piros mogyorós étcsokit.
- majdnem minden élelmiszeren rajta van hogy "nyomokban tejet tartalmaz" vagy "tejterméket is felhasználó üzemben készül" Na, ezekkel ne foglalkozz, ezek nem fognak gondot okozni, de úgy tudom glutén esetén körültekintőbbnek kell lenned!
Remélem segítettem!
Milyen panaszaid voltak a tej fogyasztásánál? Milyen lett a laktózterhelés eredménye? Ha nem túl magas, akkor óvatosan kísérletezhetsz a tejtermékekkel. Előző válaszoló írta, hogy keményebb sajtot ehetsz, én is ezt tudom. Pl. a kisfiúnk laktózérzékeny és azt ajánlották, hogy trapistát, edámit, goudát ehet, még most fogjuk elkezdeni a kísérletezést. A spar-ban sok laktózmentes tejterméket árulnak, túrórudi, tejföl, tej. A Lidl-ben a Sörsonkára rá van írva, hogy laktózmentes. Ha nem magasak az értékek akkor a sima túróval is próbálkozhatsz (úgy mint a gyerekek, 1. nap 1 kanál, 2. nap 2 kanál, fokozatosan emelve az adagot, figyelve a tüneteket) ugyanis a tejsavóval kicsapódik a tejcukor jelentős része, és alig marad benne. Megpróbálhatod az élőflórás!!! joghurtot, kefirt is, ezekben a baktériumok már jelentős részben elbontották a tejcukrot. Óvatosan kísérletezhetsz. Egyébként, ha mindennap fogyasztasz valamennyi tejterméket, a vastagbél baktériumai megtanulják lebontani a tejcukrot. De azért mindig legyél óvatos.
Glutén érzékenység: a rizs és a kukorica mellett fogyaszthatsz hajdinát, és kölest is. A hajdina nekem legalábbis nagyon finom. A kölest most akarjuk megismerni. Mindkettő nagyon egészséges, magas rosttartalommal, ami segíti a gyorsabb emésztést. Remélem tudtam segíteni, ha eszembe jut még valami akkor írok.
en boltot ajánlok neked sok termék van:
www.taca.hu
www.mestercsalad.hu
olvasgass minél több oldalt, meg a termékcsomagolásokat, és szép lassan belejössz. Liszt csomó mindenben van (búzaliszt) még a pl májkrémekben is. Facebookon van egy nagyszerű csoport, lépj be, sokat segítünk egymásnak. : Gluténmentes konyha és hétköznapok [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!