A csipős paprika fogyasztása ártalmas lehet például a májra?
Lehet.
A paprika fogyasztása a következő mellékhatásokkal járhat: irritáló hatása ismert, lényegében mind a bőr, mind a nyálkahártyákat irritálhatja. Okozhat nyálkahártyában mikrovézéseket, ezek ugyanakkor jelentéktelenek. Ideigelnesen pár tizedfokkal megemelkedhet a testhőmérséklet. Ellentétes adatok szólnak a gyomorrákkal kapcsolatára, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy növeli a kockázatot, mások ennek ellenkezőjét mutatják, feltételezhetően más is szerepet játszik a folyamatban. Az igen erős paprikát fogasztó csoportokban szignifikánsan magasabb a gyomor és májrák elfőfordulásának aránya. Egyes megfigyelések szerint jótékonyan segít tüdő illetve prosztatarák esetén. Látható, hogy ráktól függően lehet rákkeltő, és rákellenes hatása is. Egy elmélet szerint segít a vércukorszint csökkentésében.
Fontos kihangsúlyozni, hogy ezen információk nagy mennyiségű hatóanyag fogyasztására vonatkozik, tehát mesterséges forrásra, habanero, jolokia tipusú paprikára, (ezek ~300000 illetve ~800000 scoville értékkel rendelkeznek, szemben a legerősebb magyar paprika csak 15000), ennél gyengébb paprika esetén a hatások sem drasztikusak, vagy teljesen elmaradhatnak.
Az erős parika miden esetben szelektíven támadja a fájdalom érző un. C rostokat, és idegsejteket. Ennek következtében, mint érzéstelenítő gyakran használatos. Ismételt bevitel megöli a sejteket, ez okozza, hogy idővel az ember "hozzászokik" a csípősséghez és még erősebb paprikához kénytelen nyúlni. Érdekeség, hogy magzatba vagy újszülött csecsemőbe fecskendezve a kapszaicin véglegesen kiüti a teljes fájdalomérzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!