Miért van ez a keresztesháború az energiaitalok ellen?
Leszögezném: szerintem halál egészségtelenek, DE! És itt van az a "de", amiért kiírtam a kérdést. Az emberek 90%ának fogalma nincs, hogy mi ellen is tiltakozik. Rettenetes a tudatlanság. 10ből 9 ember szentül hisz a következő tévhitekben:
- az energiaitalokban a koffein mellett millió méreg van
- a taurin káros
- a kávé jobb mint az energiaital
sorolhatnám még, de asszem ezek a leg gyakoribbak.
A koffeinnel azthiszem mindenki tisztában van, rohadt káros egy bizonyos mennyiséget átlépve, főleg hosszútávon.
Nézzük csak meg egy energiaital összetételét! Ugyan az a cukros színezett tartósítószerezett aromázott szénsavas lötty, mint pl a Fanta, CSAK ebben van koffein, taurin, és minimális vitamin, esetleg növényi kivonatok. A millió káros anyagnak amit sokan hisznek hogy létezik, nyoma sincs.
Taurin. Egy nem fehérjeépítő aminosav(aminoszulfonsav) ami természetes körülmények között most is jelen van a Te szervezetedben is, és mindenki máséban is. Ha kicsit többet beviszel belőle pl energiaitallal, fokozhatod vele az éberségedet. Nem pörgeti egyáltalán a szivedet. Káros hatása nincs, ha nem haladsz meg egy bizonyos adagot. Az az adag kb 10 doboz energiaital köré tehető naponta.
Kávé. Nézzük csak, mi is ez. Kávébab őrleményéből főzött ital. Élénkítő hatásáért isszák. Élénkítő hatását a koffeinnek köszönheti. Egy energiaital egyébként 2-3 csésze kávénak felel meg koffeinmennyiségben. A koffein itt is ugyan úgy káros, mint egy energiaitalban, nincs mese. A különbség(a szerintem undorító íze mellett) hogy számos jótékony hatása is van. Igen, jótékony hatású, viszont NEM egészségesebb az energiaitalnál, mert ugyan annyi káros hatása is van.
Növényi kivonatok energiaitalokban. Ezekről is bődületes nőklapjából meg innen-onnan szedett baromságok keringenek. Szokott benne lenni pl ginseng. Ez egy növény, teaként is árusítják, népgyógyászatban használják. Guaranáról tudok még, ez konkrétan egy természetes, növényi koffein. Van ahol ezt teszik bele hagyományos koffein helyett, kevésbé káros. Szoktak bele rakni még teakivonatokat, azthiszem ezeket nem kell részleteznem.
A kérdésem: a fentieken kívül mégis mire alapozzák ezt a nagy harcot az energiaitalok ellen, mikor milliárd más sokkal mérgezőbb cuccal betegíti magát nap mint nap az átlag ember?
Leszarlak titeket, egy egészségesebb alternatívát írtam energiaitalok helyett, és egyből le kell oltani hülyeségekkel. Ennyi erővel ne egyél és igyál semmit, halj éhenszomjan, ennyi. Régen sem volt annyi vitamin a növényekben, és most sincs. Őseink nem vittek be eleget. amúgy: Google -> sportolók vitaminszükséglete
Egyébként meg ha belegondolsz, az állat a mezőn megtermel 15g C vitamint, igaz, ő nem sportol, nem iszik, nem cigizik, nem él nagyvárosi életet, nem eszik szennyet. Erre a mi napi szükségletünk 80mg lenne? A vizeletet meg hagyd már... Ennyi erővel ha a pisád felvesz egy kis sárgás árnyalatot, azonnal állj le a zöldségekkel, minimum egy hónapig, mert veseköved lesz. Tudod mi az a vesekő, ugye?
Tények az energiaitalokról
Az energiaitalok átmenetileg felpörgetnek, növelik a teljesítményedet, de utána még erőteljesebb fáradtság jelentkezhet.
Az energiaitalok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek túlzott fogyasztása súlyosan károsíthatja a szervezetedet. Okozhatnak szédülést, álmatlanságot, izzadást, gyors, erős szívdobogást, hányingert, hányást, hasmenést. Erős vízhajtó hatása miatt hamar a szervezet kiszáradásához vezethet, amely hirtelen szívmegállást és halált is okozhat.
Az energiaitaloknak magas a cukortartalma, ez könnyen elhízáshoz vezethet.
Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okoz a májban, a szívben, és a vesében is.
Az alkohollal kevert energiaitalok további veszélye, hogy tévesen értékelsz helyzeteket, kötekedő, agresszív lehetsz és így veszélybe sodorhatod magad.
Mit tehetsz, ha fáradt, kedvetlen és levert vagy?
Ha nem tudsz fölébredni, vagy egyszerűen csak állandóan fáradtnak érzed magad, semmiképp ne az energiaitalhoz nyúlj elsőként, gondolj arra, hogy talán változtatnod kellene az életmódodon, hogy természetes módon legyél mindig friss és aktív. Itt van néhány tipp hogyan tudod ezt elérni:
Mindig reggelizz. Ha eszel valamit reggelente, beindítod a rendes anyagcseréd, és ez által nem leszel fáradt.
Gyakran elfáradunk amiatt, hogy csökken a vércukorszintünk. Ennek elkerülésére egyél naponta öt alkalommal, és legalább kétszer gyümölcsöt.
Igyál vizet. Ha ki vagy száradva, sokkal kimerültebb vagy. Igyál folyadékot, lehetőleg vizet minden órában, hogy ezt elkerüld.
Fogyassz kevesebb édességet. Az olyan termékek, melyek cukorban gazdagok hirtelen megnövelik a vércukorszintet, aztán a cukorszint hirtelen le is csökken. Ez a csökkenés vezet a kimerültség érzéséhez. Ha ritkábban eszel édességeket, elkerülöd a vércukor ingadozást is.
Mozogj! A mozgás a legjobb módszer arra, hogy a keringésed megfelelő legyen. A mozgás által javul az anyagcseréd és frissebbnek érzed magad.
Aludj! Mindig fáradt leszel, ha nem alszol eleget. Próbálj meg lelassulni és minimum 7 órát aludni minden éjszaka. Fontos tudni, hogy a szervezet számára az éjfél előtti alvás nem pótolható be más időszakban.
#13 Tények az energiaitalokról
Én úgy gondolom, alapműveltség, hogy tudd, mivel jár az energiaital rendszeres fogyasztása. A kimásolt cikkben viszont van egy nagy baromság: azt állítja, hogy ezt az energiaitalban lévő sok káros anyag okozza. Nem, ezt a sok káros anyag közül csak egy, a koffein okozza. Kérdezd meg az orvosod. A többi káros anyag pedig megtalálható minden cukros üdítőben.
Ezeket mind én is leírtam, csak sokkal részletesebben, és erős érvekkel alátámasztva, esetenként megcáfolva. Ez a cikk konkrétan nem az energiaitalról szól, hanem magáról a koffeinről.
Mit tehetsz fáradtság ellen:
Úgy gondolom, minden alapjáraton művelt ember tudja, hogy hogyan kell étkezni, és hogy aludni kell. Sportoló mivoltom miatt ezt nekem pl kritikus, hogy betartsam. Mégis van, hogy fáradt vagyok. Na erre írtam én egy sokkal de sokkal jobb és egészségesebb alternatívát.
14: igen, felnőtt embereknek nagyritkán egy energiaital nem káros, de azzal számolni kell hogy utána levertség következik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!