Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért van ez a keresztesháború...

Miért van ez a keresztesháború az energiaitalok ellen?

Figyelt kérdés

Leszögezném: szerintem halál egészségtelenek, DE! És itt van az a "de", amiért kiírtam a kérdést. Az emberek 90%ának fogalma nincs, hogy mi ellen is tiltakozik. Rettenetes a tudatlanság. 10ből 9 ember szentül hisz a következő tévhitekben:

- az energiaitalokban a koffein mellett millió méreg van

- a taurin káros

- a kávé jobb mint az energiaital

sorolhatnám még, de asszem ezek a leg gyakoribbak.

A koffeinnel azthiszem mindenki tisztában van, rohadt káros egy bizonyos mennyiséget átlépve, főleg hosszútávon.

Nézzük csak meg egy energiaital összetételét! Ugyan az a cukros színezett tartósítószerezett aromázott szénsavas lötty, mint pl a Fanta, CSAK ebben van koffein, taurin, és minimális vitamin, esetleg növényi kivonatok. A millió káros anyagnak amit sokan hisznek hogy létezik, nyoma sincs.

Taurin. Egy nem fehérjeépítő aminosav(aminoszulfonsav) ami természetes körülmények között most is jelen van a Te szervezetedben is, és mindenki máséban is. Ha kicsit többet beviszel belőle pl energiaitallal, fokozhatod vele az éberségedet. Nem pörgeti egyáltalán a szivedet. Káros hatása nincs, ha nem haladsz meg egy bizonyos adagot. Az az adag kb 10 doboz energiaital köré tehető naponta.

Kávé. Nézzük csak, mi is ez. Kávébab őrleményéből főzött ital. Élénkítő hatásáért isszák. Élénkítő hatását a koffeinnek köszönheti. Egy energiaital egyébként 2-3 csésze kávénak felel meg koffeinmennyiségben. A koffein itt is ugyan úgy káros, mint egy energiaitalban, nincs mese. A különbség(a szerintem undorító íze mellett) hogy számos jótékony hatása is van. Igen, jótékony hatású, viszont NEM egészségesebb az energiaitalnál, mert ugyan annyi káros hatása is van.

Növényi kivonatok energiaitalokban. Ezekről is bődületes nőklapjából meg innen-onnan szedett baromságok keringenek. Szokott benne lenni pl ginseng. Ez egy növény, teaként is árusítják, népgyógyászatban használják. Guaranáról tudok még, ez konkrétan egy természetes, növényi koffein. Van ahol ezt teszik bele hagyományos koffein helyett, kevésbé káros. Szoktak bele rakni még teakivonatokat, azthiszem ezeket nem kell részleteznem.

A kérdésem: a fentieken kívül mégis mire alapozzák ezt a nagy harcot az energiaitalok ellen, mikor milliárd más sokkal mérgezőbb cuccal betegíti magát nap mint nap az átlag ember?

2012. júl. 2. 14:29
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Mert egészségtelen. A fiatalok körében menőbb az energiaital, mint a kávé. Azt, hogy az energiaitalban vitamin volna, bár nem tudom bizonyítani, de szerintem szívinfarktust kapnék ha kiderülne, hogy ez igaz.
2012. júl. 2. 14:37
 2/18 anonim ***** válasza:
Mert kétliteres kiszerelésben árulják kétszáz forintért, és az emberek többsége képtelen mértéket tartani, főleg a gyerekek. Ilyen mennyiségben pedig már nagyon káros.
2012. júl. 2. 14:38
 3/18 A kérdező kommentje:

Ezért írtam egy regényt, első! Ha a kávé lenne menő, azzal sem járnánk előrébb, mert ugyan azok a káros hatások vannak benne, mint egy energiaitalban, csak mellékhatásként jótékony hatása IS van, de ez nem semlegesíti a KÁROS hatásait. Egyébként minden összetevő ott van a hátulján. A vitaminok is. Kevés van benne, de van. (többnyire ilyen RDA 15-20%) Ha nem lenne, de ráírnák, úgy rájuk szállnának a hatóságok, hogy be is csődölnének azonnal.

Második: én feltételezem mindenkiről, hogy normális energiaitalt vesz. Én ritkán iszok, de a bombánál alább nem adok! Rá is van írva, hogy felnőtt ember számára max fél liter naponta. Művelt ember meg tudja, hogy nem szabad naponta inni. Aki meg tudja, de nem tud mértéket tartani, az így járt, CSAK az ő hibája, nem az energiaitalé.

2012. júl. 2. 14:45
 4/18 anonim ***** válasza:

Mert a Fantában nincs káros anyag?? Amúgy pont azzal hasonlítottam össze én is, mikor példálóztam valakinek.

Ezekben az ízesített löttyökben vagy annyi cukor van, hogy egy adaggal átlépted a napi limitet, vagy ennek megfelelő teljesen szintetikus vegyi anyag.

Ezen kívül tartósítószer, ízfokozók, festékanyagok.

Maga a szénsav is árt, gyomornak, csontoknak, stb. Gyomorproblémáoknak nem is ajánlott.

Ja, és a szervezet vízigényét se pótolják, pont, hogy vizet vonnak el.

A kávé pedig EGÉSZSÉGES, ezt kimutatták. Napi egy, max két csésze pont egészséges.

2012. júl. 2. 14:47
 5/18 anonim ***** válasza:

Kérdező,a kérdésedben meg is válaszoltad a kérdésedet. Ha szereted,idd, ha szerinted egészségtelen,ne idd. Szerintem ha valaki 1-2 alkalommal megissza,abban semmi nincs,ittam én is,csak nekem az ízével volt a bajom. Na meg persze azzal,hogy baromira túlpörgetett,utána meg egész nap csak aludtam volna,mikor elmúlt a hatása.

Azért van ellene kereszteshadjárat, mert káros. Hiába magyarázzák meg,hiába hozzák fel ellenpéldaként a kávét,ezt-azt,tök mindegy, ami a dobozon van,annak lehet,a fele se igaz. Ki tudja,miket tesznek bele... engem tényleg nem érdekel mondjuk,a barátom is megiszik havonta 1-2 dobozzal, de amikor 12 éves kölykök kezében látom,vagy látom a szaktársaimat,hogy egész évben a redbull-cigi kombón élnek,megfordul a fejemben,hogy nem normálisak...egyébként nem is engedném egyik üzletben se,hogy gyerekeknek kiadják.

Szóval Kérdező, ha szereted, akkor egészségedre, látom teljesen tisztában vagy vele,mit tartalmaz... sajnos azok vannak többségben,akik ezt isszák víz helyett is, arra nem gondolva,hogy ez nem csak a szívednek tesz rosszat,hanem pl a fogaidnak is. Dehát igyátok,ha jól esik! :D Aki nem szereti,az úgyis inkább egy pohár kávét vagy zöld teát iszik helyette. Szerintem legalábbis.

2012. júl. 2. 15:08
 6/18 A kérdező kommentje:

harmadik: de, a fanta rohadt káros, le is írtad hogy miért. A gond azzal van, hogy az átlag ember az energiaitalokban méregként néz ezekre az anyagokra, a fantában meg jóízűen megissza, mondván "áh, semmi bajom nem lesz". A kóla egyébként szerintem még egészségtelenebb az energiaitaloknál. Kis mennyiségben, de ott van a koffein benne, ráadásul foszforsav is, ami kálciumot von el a csontjaidból. Nem olvastam utána, de biosztanárom szerint fél liter kóla miatt elvonódott kálciumot másfél liter tejjel lehetne pótolni.

A kávés részt olvasd át mégegyszer. Nem lehet megmondani hogy egészséges-e, vannak benne egészséges anyagok is, amik miatt jótékony hatású (ezt mutatták ki) viszont a koffeintartalma meg ugyan olyan káros, mint az energiaitalokban. A méregdrága (tescoban, spárban nem kapható) prémium energiaitalokból egyébként napi maximum egy ugyan annyira egészséges, mint napi egy csésze kávé.

Negyedik: Nem, nem hiába hoznak fel ellenpéldákat. Teljesen jogosan! Ami a dobozon van, annak 100%-ban pontosan igaznak kell, hogy legyen, különben nagyon-nagyon dúrván megbüntetnék a gyártót. Olyannyira, hogy becsődölnének!

"Azért van ellene kereszteshadjárat, mert káros."

Ennyi erővel a fanta, kóla, teszkós üdítők, italporok, chipsek ellen miért nincs? Legalább ennyire károsak.

Egyébként én ha egy kis pluszra van szükségem beveszek egy szem guarana-ginseng tablettát, és vígan elvagyok, sokkal egészségesebb. Meg nekem alap egy nagyobb dózisú multivitamin állandó szedése is.

2012. júl. 2. 16:01
 7/18 anonim ***** válasza:

Rossz hír: a nagy dózisú multivitaminoktól pedig vesekövet kaphatsz, erre is igaz a kevesebb több elve.

Kevés energiaitaltól vagy kólától nem lesz senkinek semmi baja, sőt, a rövidtávú előnyök érvényesülnek(több energia).

A vitamin is csak akkor hasznos, ha a bevitt adag a napi adagot fedezi, nem 10 napi adagot.

2012. júl. 2. 16:05
 8/18 A kérdező kommentje:
ma 16:05: rossz hír: te nem tudod, hogy mennyi a napi optimális adag. Amit általánosban tanulsz, az egy réges régen elavult mennyiség. Modern kutatások már rég kimutatták, hogy az általánosan elfogadott napi adagnak körülbelül ötszörösére van szüksége egy átlag embernek, sportolóknak(mint én) meg konkrétan több mint tízszeresére. Erre egyébként kezdenek ráébredni egyre többen manapság. Én a multi pro nevűt szedem. Keress utána. Elméletileg már hatszor túladagolsz vele mindent, gyakorlatilag ilyenre még példa nem volt, kutatások szerint meg ennél is sokkal nagyobb adag kellene hozzá.
2012. júl. 2. 16:16
 9/18 anonim ***** válasza:
Jöhet a tanulmány forrása erről.
2012. júl. 2. 16:26
 10/18 anonim ***** válasza:

71%: úgyse fogjuk meggyőzni őket, csinálják csak, amit akarnak.

Mondjuk nem értem, hogyan hihetik, hogy tízszer ennyi vitamin, ásványi anyag volt régen a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt még több, mert ennyit sose tudtak enni őseink, mint mi...

2012. júl. 2. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!