Milyen mellrák megelőző ételek vannak?





A mellrákkal diagnosztizált nők nagyobb valószínűséggel élik túl a betegséget, ha minden nap esznek zöld leveles zöldséget - állítják kutatók.
A nagyszabású kínai tanulmány összefüggést talált az emlőkrákos megbetegedések túlélése éz olyan, keresztesvirágú zöldségek fogyasztása között, mint a brokkoli vagy a káposzta.
A kutatók közel 5000 nőt követtek nyomon, 5 éven át, onnantól kezdve, hogy mellrákkal diagnosztizálták őket. Felfedezték, hogy minél több keresztesvirágú zöldséget evett egy nő a diagnózist követő, első három évben, annál kisebb valószínűséggel halt meg.
Ahogy a fogyasztás növekedett, úgy csökkent az elhalálozás esélye. Az emlőrák kiújulásának kockázata ugyancsak leesett, 21-35 százalékkal.
A tanulmány ideje alatt 587 nő halt meg, közülük 496 a mellrák miatt. A kutatók 615 esetben jegyezték fel a betegség kiújulását.
A tanulmány arra is rámutat, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása igen eltérő Kínában és a Nyugaton. Kínában a gyakran fogyasztottak közé tartozik a fehérrépa, a kínai kel, a bok choy (kínai káposztaféle fehér hajtásokkal és széles, sötétzöld levelekkel), a brokkoli és a kelbimbó inkább a nyugati országokban "divat" - mondta el Dr. Sara Nechuta tanulmányvezető a Nashville-i Vanderbilt egyetemről.
A másik kiemelendő dolog, hogy Nyugaton sajnos kevésbé fogyasztanak az emberek zöldségeket, mint Kínában.
Ezért kisebb szervezetükben az olyan bioaktív vegyületek szintje, mint a izotiocionátok és indolok, amelyek szerepet játszanak a rák leküzdésében ezekben a zöldségekben - függően a zöldség típusától és mennyiségétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!