Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Most már teljesen össze...

Most már teljesen össze vagyok zavarodva.! Segítene valaki?

Figyelt kérdés

Rengeteget olvastam a vitaminokról/ásványi anyagokról, de ahány forrás, annyi variáció. Egyik helyen azt mondják szedjek 1000mg C vitamint. Máshol meg azt mondják, hogy ez hülyeség napi 80mg kell. Olvastam meg hallottam, hogy valahol 3, sőt 5-6g C vitamint is erősen ajánlanak. Emlékszem, még általános iskolában, biológia órán szintén azt tanultuk, hogy napi 80mg körül C vitamin bevitele szükséges. De nem csak a C vitaminról lenne szó, hanem általánosságban mindegyikről, csak főképp ezen mutatkozik meg a sokféle vélemény. Tudom, hogy aki sportol, annak több kell. Én heti 3x futok, 3x testedzés (csak saját testsúllyal) és kétszer harcművészetre is járok.

Milyen vitamint készítményt ajánlotok, és mi az igazság?

Köszönöm

2012. ápr. 13. 19:51
 1/4 anonim válasza:

Az én véleményem: nem szabad ezer mg vitaminokat bevinni, mert ha egyszer az ember abbahagyja, a szervezete hiányolni fogja. Továbbá a 95 éves szomszéd bácsi világ életében kenyéren-hagymán-szalonnán élt. Neki vajon mennyi mg vitamin jutott egy nap?

De nem vagyok szakértő, csak ez az én véleményem.

2012. ápr. 13. 20:11
 2/4 anonim ***** válasza:

Inkabb nezz utana melyek azok a zoldsegek/gyumolcsok, amelyekben bizonyos vitaminok megtalalhatoak es probald megenni a vitaminokat es nem 'beszedni'.

Kulonbseget illik tenni a zsirba es a vizben oldodo vitaminok kozott is. Utobbi allitolag tavozik a vizelettel (ha esetleg tul sokat vennel be belole) de a zsirban oldodoakkal azt mondjak tul lehet adagolni.

En olyanrol olvastam, hogy az 5-10g C vitaminnal rakos betegeket gyogyitottak venasan adagolva.

Szerintem olvass tovabb es keresd meg magadnak a valaszt, illetve kiserletezz a sajat testeden. En volt, hogy egy nap beszedtem 4-5g C vitamint es ugy tunt enyhult tole a fejfajasom.

A 92 eves bacsit pedig aldja meg az Isten, de ma mar sajnos nincs annyi tapanyag az etelekben, mint az o idejeben, ezert aki szegenyesen vagy nem tul jol taplalkozik, az potolhatja massal a vitaminokat illetve annyi mereg sem volt a kajaban/levegoben az o idejeben, mint most :(

2012. ápr. 13. 21:48
 3/4 anonim ***** válasza:
Napi 100mg körüli C vitamin elég, ezt simán beviszed normál táplálkozással, ha eszel zöldséget, gyümölcsöt. Ha beteg vagy, sok folyadék mellett emelheted 1g-ig, rövid ideig (egy hét). A vesét károsítja a nagy mennyiségű bevitel (vesekövet okoz). Igaz, hogy végstádiumú rákosokkal kísérleteznek extrém magas bevitellel, de orvosilag nem igazolt eredményekkel eddig.
2012. ápr. 13. 23:08
 4/4 pacsi ***** válasza:

Próbáld kiszűrni a sok baromságból a szélsőségeket. Sajnos az interneten mindenki azt mond amit akar. Sokan tagadják a vitaminok hasznosságát, néhányan egyenesen károsnak mondják. Valójában a vitamintól még soha senki nem halt meg! Ellentétben a gyógyszerek mellékhatásaival.

Szerintem a napi ajánlás 80 mg legyen a minimum, mert a Cvitamin fontos, pláne ha sportolsz. 1000 mg-ot én akkor szedek csak, ha meg vagyok fázva. Szedek multivitamint, amiben benne van a napi adag, de emellett néha szoktam külön C-vitaminos pluszt inni, amiben a napi adag 3-szorosa van (multivitamin ekkor is megy). Szóval egyáltalán nem baj ha többet veszel be, inkább az a fontos, hogy legalább a minimumot minden nap bevedd. Túl sokat sem ajánlom, erre nincs érvem, simán csak felesleges szerintem. Szóval minimum napi adag, maximum napi adag néhányszorosa. Gondolj arra, hogy valaki évekig 1000-es C-t szed naponta és nem kap Cvitamin túladagolást, akkor neked mi bajod lenne, ha 200 mg-ot veszel be? Amúgy én is testsúlyos edzést csinálok.

Ugyanez a többi vitaminnal is: minimum a napi ajánlott adag, maximum a napi adag néhányszorosa. De ez változhat anyagról anyagra, mivel sok fajta ásvány meg vitamin van.

2012. ápr. 14. 01:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!