Laktózmentes tejjel ehetek-e gabonapelyhet?
Ha laktózmentes tejjel fogyasztok olyan gabonapelyhet, amiben van laktóz, akkor kell-e bevennem Lactase tablettát? Vagy elég a gabonapehely lebontásához, az a laktáz enzim mennyiség, ami van a laktózmentes tejben?
(Még nincs egy hete, hogy megtudtam, hogy laktóz intoleráns vagyok, úgyhogy még elég sokszor merülnek fel bennem hasonló kérdések.)
Én a helyedben biztosra mennék, mert:
1) Nem tudjuk, hogy mennyi a valóban aktív laktáz enzim a tejben.
2) Nem tudjuk, hogy mennyi laktóz és hol van a pehelyben.
Bár én el nem tudom képzelni, hogy milyen gabonapehely tartalmaz laktózt, de ha valamiért hozzáadott komponensben van, akkor lehet hogy a tejben levő enzim csak akkor bontja el, amikor a pehely teljesen átázott, átnedvesedett. Viszont az ilyen kaját többnyire úgy eszik, hogy még ropogjon, azaz a tej nem áztatta el, azaz az enzim nem dolgozott.
Ha csak nyomokban tartalmaz laktózt, akkor feltehetően a felszínén (szálló por gyanánt került rá a gyárban), ekkor valószínűleg elég a tej laktáz tartalma. Nem tudom hogy megéri-e magadon kísérletezni, ha igen, akkor egyszer próbáld ki. Ha súlyos az intoleranciád, akkor viszont inkább jobb a biztos.
Az, h van-e most panaszod, az egy dolog, az meg egy másik, h majd mi lesz akkor, ha besokall a szervezeted...
Nem akarok beleszólni az életedbe, csak arra a kérdésre hívnám fel a figyelmed, h vajon jó-e laktózt fogyasztanod, ha még vizsgálattal is kimutatható, h nem való neked...
Vagy csak az én logikám túl egyszerű?
*ugyanis
Bocs, de kicsit már fáradt vagyok.
Na, ezt nem tudtam. Mondom, még nagyon "kezdő" vagyok. Másfél hete még ettem mindent, most meg...
Tehát vegyek be Lactaset, mielőtt fogyasztok gabonapelyhet. Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!