Teljes kiörlésű most akkor egészséges vagy káros? :-)
Figyelt kérdés
Egyik nap olvasom, hogy együnk teljes kiörlésű tönköly pékárut, mert egészségesebb, mint a sima búzaliszt, másnap olvasom, hogy a teljes kiörlésű termékekben több a méreganyag, mivel a héj nincs lehántva. Nem tudom eldönteni, hogy melyiknek van igaza, vagy jobb ha nem olvasgatok annyit?2011. okt. 20. 08:24
11/11 anonim válasza:
Nem hinném, hogy sűrűn kerülne forgalomba olyan liszt, ami a határérték feletti gombatoxin koncentrációt tartalmaz, mivel ellenőrzik ezeket. Gondolom emiatt magasabb a teljesőrlésű liszt ára. Arról megoszlanak a vélemények, hogy hosszú távon sok kicsi sokra megy alapon ez okoz e problémát vagy sem. Én személy szerint úgy gondolom, hogy nem. Egyébként már kapni olyan ún. aleuron liszteket, amiknél a héj külső (esetleg gombás) részét lehántják, és csak a belső héjrész kerül bele a lisztbe. Nyilván így kevesebb lesz benne a rost (ha nem változtatják a héj - liszttest arányt keverékek készítésével), de attól még a fehér lisztnél mindenképp egészségesebb lesz. Nem tudom, hogy kereskedelmi forgalomban lehet e kapni magát a lisztet, azt tudom, hogy a Gyermelyinek van ilyen (saját búza, saját malom, saját liszt), és tésztákat csinál belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!