Hogyan lehet kivonni a ciánt a keserű mandulából?
Szerintem ciánmentes mandulát szeretne.
1. A ciánnak van mandulaszaga, nem a mandulának ciánszaga. Ezt sokan összekeverik.
2. Nem cián, hanem amigdalin, ami nem más, mint a toxikus ciánglikozid, mely enzimatikus hatásra ciánhidrogénre, cukorra és benzaldehidre bomlik.
Mérgező hatása azon alapul, hogy a citokrómoxidáz nevű enzimet gátolva bénítja a szövetek oxidációs folyamatait, így a megfelelő oxigénkínálat ellenére is végső soron a sejtek fulladásához vezet.
Kis mennyiségben rák megelőző a hatása.
3. Olyan kis mennyiségben tartalmazza, ami napi szintű fogyasztás mellett még egy terhes kismamának SEM ellenjavallott. A mandulában csak máshoz viszonyítva magasabb a koncentráció, folyamatos napi 10-20 szem nem ártalmas egy felnőtt részére. A közhiedelemben terjedő 10-12 szem halálos gyerekadag mítoszt nem tudom megerősíteni.
Én nagyon sokat eszem, nincs tőle semmi bajom. :-)
Remélem, kérdező, nem mérget szeretnél előállítani. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!