Milyen ételben található D-vitamin?
A csukamájolajban.
"Az D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
* gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző
[forrás?]
* száraztésztákban: 0-0,4 μg
* zöldség, gyümölcs: nem jellemző
* vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 μg
* húsok, húsipari termékek: 1-4 μg
* halak: 0,5-10 μg
* tej: 0,05-0,3 μg
* tojás: 5-25 μg
A bőrben is képződik, ha azt napfény éri."
Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.
látom jo barátod a google :) kedves első :P
nekem pedig a biológiatudásom :::)
D vitaminforrások : a zsíros tej, a halolajak, és a napfény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!