Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Valaki elmagyarázná ezt az...

Valaki elmagyarázná ezt az inzulinos dolgot?

Figyelt kérdés
Szóval azt tudom, hogy hasnyálmirigyi hormon és a glükózt bontja le. De miért van az, hogyha magas GI indexű ételt eszek (mondjuk csoki) akkor utána hamarabb megéhezek, mintha csak egy almát ettem volna? Mert nekem az lenne a logikus, hogy minél több cukor van a véremben annál továbbtart azt lebontani, így később leszek éhes....persze tapasztalom én is, hogy nem így van. De miért is?
2011. márc. 19. 08:41
 1/4 anonim ***** válasza:
ÉN ha csokit eszek akkor később leszek éhes,az almától meg szinte azonnal...
2011. márc. 19. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem egészen lebontja. A cukor olyan a sejteknek, mint benzin a kocsinak, tehát elsődlegesen üzemanyag. Viszont ugyanúgy korlátozott cukormennyiséget tud tárolni, főleg a vérben (a többi átalakul pl állati keményítővé, vagy zsírrá). Alapaesetben, mivel a cukorforrás véges, tartalékolni kell. Az inzulin amolyan engedély, hogyha sok cukor van, akkor olyan sejtek is felvehessék -konkrétan izom vagy zsírsejtek- amik normál esetben nem kapnak, egyrészt a már említettem a spórolás miatt, másrészt nagyon fontos az életbenmaradáshoz. A vér bizonyos paraméterei ugyanis adottak, és adott tartományban mozoghatnak. Magyarul a vérbe nem lehet akármennyi cukrot belenyomni, különben baj van.

Ergó, ha te sok cukrot eszel, akkor az nem lesz sokáig elég, nem folyamatosan használódik. Helyette hirtelen, ugrésszerűen megnő a vércukorszint, majd ez gyorsan leesik normál szintre, és azzal megy tovább.

2011. márc. 19. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim válasza:

Szóval az inzulin nem lebontja a glükózt, hanem segít annak a sejtekbe (zsír-, izom-, ill máj), vagyis a felhasználási helyre való bejutásában.

Diabetesben azért emelkedik meg a vércukor, mert ugye a beteg a cukrot beviszi (megeszi), de az nem jut el a célba, a sejtekhez, amik végül is felhasználnák. Így áll elő az a paradox helyzet, hogy bár a vérben rengeteg a cukor, a sejtek mégis éheznek. Ott van körülöttük, de nem bírják felvenni, mintha üvegbúrában volnának. A szervezet tulképp éhezik a cukorra, ezért van édességehetnékje a betegnek.

Ha megeszed a cukros kaját (egészséges emberről beszélek), hirtelen megugrik a vc szint, majd rövid időn belül visszaáll a normál szintre, a cukor a vérből eljut a sejtekhez.

Magasabb GI-ű ételek: gyorsabban emelik a vc szintet, több glükóz van bennük, de azt a szervezet gyorsabban fel is használja, gyorsabban leszel éhes. Kisebb GI: kisebb lökés, a vc szintet nem dobja meg olyan hirtelen, a kajában tárolt energia tovább kitart, nem leszel olyan gyorsan újra éhes.

2011. márc. 19. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm
2011. márc. 20. 11:40

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!