Akinek felnőtt korában állapították meg, hogy
lisztérzékeny, mivel mutatták ki? Milyen tünetekkel
jelentkeztél az orvosnál? Voltak bőrelváltozásaid?
Figyelt kérdés
Olvastam, hogy lehet vérvizsgálatból és vékonybél biopsziából, az utolsó a legbiztosabb.
2011. márc. 3. 11:45
1/8 poiu válasza:
Igen először vérvizsgálat, utána biopszia. Leggyakoribb bőrelváltozás a könyöknél a bőr megvastagodik, pikkelyes lesz. Gyakori a híg széklet, előfordul viszkető pattanásnak, allergiás reakciónak tűnő elváltozás. Gyakori a tejcukor érzékyenség, ami többnyire elmúlik a gluténmentes diétán, felnőtteknél szükség lehet 1-2 évre is a teljes normalizálódáshoz.
2011. márc. 10. 14:43
2/8 anonim válasza:
Felnőtt korban,már sem a lisztérzékenység,sem a tejcukor allergia NEM MÚLIK EL! 6éves korig kinőhető.Én tejcukros vagyok,a lisztet csak vérvételből elég volt megnézni(az is 100%-os biztos).Engem megtükröztek alul-felül,de egyiket sem abból állapították meg.
2011. márc. 10. 14:53
3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ha bél biposziát vesznek, hogy megállapítsák a lisztérzékenységet, ez a legbiztosabb módszer, ennek a kimutatásásra, azt olvastam, akkor a a biopszia gyomor vagy béltükrözéssel történik?
Kedves utolsó válaszoló.A béltükrözés kellemetlen vagy fájdalmas? Csak gyomortükrözésem volt eddig, azért kérdezem.
Már félek a gasztroentreológiára menni... :(
2011. márc. 10. 15:01
4/8 anonim válasza:
Velem is ugyan ez a helyzet!!!!!!
Voltam gyomortükrözésen, és rettegve közeledik a vastagbél-tükrözés időpontja is. Nekem vastagbél-gyulladást feltételeznek, és azért tükröznek alulról is. És a lisztérzékenységet én úgy tudom, hogy a gyomortükrözésből lehet megállapítani. Nekem a vizsgálat során elmentek a nyombélig, és onnan vettek szövetmintát, ami alapján megállapítható, hogy lisztérzékeny vagyok-e.
2011. márc. 10. 16:35
5/8 poiu válasza:
A makarónit kellemetlen lenyelni, a biopszia inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Tükrözéssel, biopsziával valójában a coeliákiát mutatják ki, tehát azt nézik meg, hogy milyen állapotban vannak a bélbolyhok. Ha vékony bél bolyhai nagyon rossz állapotban vannak, az másodlagosan okozhat (és többnyire okoz is) tejcukor érzéknyeséget, mert a szükséges enzim nem termelődik. Glutén mentes diétán az esetek többségében megszűnik a tejcukor érzékenység, ezért egy év diétázás után érdemes ezt külön megnézetni.
2011. márc. 10. 17:23
6/8 anonim válasza:
Nem tudom,én altatásban csináltattam...mindkettőt egyszerre.Arra viszont emlékszem,hogy milyen sz*r volt az elötte lévő nap...délig ehettem,majd este 7kor kellett meginnom azt a löttyöt amit adtak,baromira felpuffasztott elég szarul voltam tőle és este fél11-ig le sem tudtam szállni a wc-ről szóval kb 3órás hasmenéssel jár,másnak is ennyi ideig tartott legalább 5 ismerősömet tükrözték lent.Aztán reggel ismét innom kellett,és akkor már alul-felül jött minden ki.Ez nagyon megviselt,de a tükrözésen nagyon jót aludtam.
2011. márc. 10. 17:51
7/8 anonim válasza:
A tejben túl sok kálcium van és rettenetesen kevés magnézium(10:1 az arány), ezért csontritkulást okoz, vagyis egyáltalán nem annyira egészséges és nem fontos táplálék, nélküle is egészségesen lehet élni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!