Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Milyen szervi problémával...

Milyen szervi problémával kezdődik ez a tünet?

Figyelt kérdés

Nehezebbet evés után (bő olajban sült krumpli) hirtelen kezdődik hátul a gerinc alsó részéből induló fájdalommal. Mintha egy masszőr nyugodtan végighúzná a kezét a gerinc mellett 2 oldalt lentről felfelé, itt és ebben az ütemben megy feljebb a fájdalom, majd "megáll" fent a nyaki gerinc magasságában, itt fokozatosan lesz egyre fájdalmasabb, majd a csúcspont után egyre kevésbé, míg megszűnik kb. fél nap után. Amikor ez a felfelé tolódó fájdalom a gyomor magasságában tart, mintha feljebb nyomná valami a gyomrot. Ugyanaz az érzés, mint amit a várandósság utolsó hónapjában éreztem, és mintha megállna az emésztés, a belek, tisztára olyan érzés!

Ezzel kezdődtek a komolyabb gondok: ezután tompa majd egyre erősődő gyomortáji fájdalom, 1-2-szer hányás, ami első alkalommal sajnos átterjedt az epére, ott is fájdalom és a kórházig vezetett. Kiderült, hogy epekő volt az epezacskóban, és kicsit be volt gyulladva az epezacskó, azonban az orvosok szerint az egészet feltételezhetően a túl sok gyomorsav okozhatta, és ez terjedhetett át, és csinált gyulladást az epezacskónál, amiben akkor felfedeztek egy követ. (Csak azt nem értem, miért a gerinc alsó részéről indult akkor, ez még a keleti medicinák szerint is más szegment?)

Másodszorra okosabb voltam, az elején hányattam magam(ha már ez a kis krumpli is sok - nem gondoltam volna), hogy ne csináljon gyulladást, meleg borogatás és langyos vizet kortyolgattam, ill. egy emésztőszervi görcsoldó gyógyszert vettem be. Ezt eredetileg azért kaptam, ha még egyszer lenne epeköves roham, akkor azonnal kórház, és ezzel lehet csillapítani addig is. Most ezek hatására teljesen elmúlt, az epénél semmi fájdalom sem jelentkezett.

Első alkalommal azt mondták a kórházban, hogy az epezacskót csak akkor kell kivenni, ha többször megmozdul az epénél, és ez panaszokat okoz, így meghagyták. (És másodszorra meg minden rendben is volt az epe területén, így feltételezem, hogy az epezacskóval rendben minden.)

Felmerült bennem, ha lentről indula fájdalom, nem-e a belekből indul, valami megemészthetetlen dolog???

(Tejallergia van, de olyasmit nem ettem.)

2010. nov. 14. 13:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Epezacskó nincs csak epehólyag.

Egyébként meg a panaszaid tipikusan epés panaszok. A köved még megvan? Vagy műtöttek? Ne egyél olyat amit nem ehet epés és nem lesz bajod. lányod van? Ha igen akkor a hajlamot ő is örökölte.

2010. nov. 14. 13:34
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem is epeproblémáid lehetnek. Kerüld a fűszeres és szíros ételeket, vagy keress rá a neten, hogy milyen ételeket ajánlott enni epe probléma esetén, pl. epediétás étrend. Egyébként tényleg nem szokták rögtön műteni, ha étrendváltozással kezelhető.
2010. nov. 14. 18:37
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi véleményeket! :) Bocsánat a helytelen szóhasználatért.

Mivel e 2-őn kívül nem volt semmilyen panasz, tünet (az első kb. fél éve, második pár napja volt), állítólag nem kell csinálni semmit vele, nem kell műteni sem (ezt írtam is egyébként). Az epediétára akkoriban rákerestem, eszerint elég személyre szabott, kinek mi jó. Ugyanezt a sült krumplit már százszor ettem, a 2 "roham" között is, minden probléma nélkül, szerintem most talán kicsit több olajat szívott fel (?)...

Tehát akkor epetáji fájdalom NÉLKÜL is lehetett ez epegörcs?? Olvassa esetleg valaki, akinek már volt így epegörcse, hogy csak a gyomornál, középen érzett tompa fájdalmat, ill. akinek hasonló tünetei voltak, pl. felfelé a háton húzódó fájdalommal kezdődött?

2010. nov. 14. 19:32
 4/5 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy a vese és az epe nem hasonlítható, de nekem volt úgy vesegörcsöm, hogy nem volt vesetáji fájdalmam, rosszul voltam, hánytam, görcsöltem, fájt a hátam is, az alhasam...az orvos sem tudta mitől van, kórházba kerültem mire kiderült, hogy vesekő okozta vesegörcsöm volt, pedig nem is ott fájt deréktájon, ahol a vesém van, kisugárzot mndenfelé. Szóval, tudom, hogy nem összehasonlítható, de szerintem lehetséges.
2010. nov. 14. 20:01
 5/5 anonim ***** válasza:
A tünet általában nem kezdődik szervi problémával. Hanem egy szerv betegségének többféle tünete van.
2010. nov. 14. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!