Ha a fő étkezésben van megfelelő mennyiségű fehérje (konkrétan hús, pulykamell), olyankor nem ajánlott bevenni kollagént? Mikor érdemes bevenni a kollagént? Hogyan, milyen feltételekkel hasznosul legjobban?





A fehérje meg a kollagén két teljesen különböz téma, a kettönek semmi köze egymáshoz.
De ha a fehérjét színhúsból viszed be, akkor garantáltan LESZ kollagénhiányod, ezért is érdemesebb börös húst (is) fogyasztani.





"Mikor érdemes bevenni a kollagént?"
A vizsgálatok még mindig ellentmondásosak annak kapcsán, hogy az étrendkiegészítő formájában bevitt ilyen-olyan kollagénporoknak van-e bármilyen hatása. Az bizonyos, hogy az ilyen bioteches vagy gymbeames eper izű kollagénitalok szürcsölésének semmilyen tényleges pozitívuma sincs az izületrendszerre vagy a bőrre, maximum placebo.
Azokban a kutatásokban, amikben mérhető előnyöket detektálnak, általában megadózisban adminisztrálnak csúcsminőségű kollagénformulát laboratóriumi körülmények között.
A szakma jelenlegi állása szerint ha az étrended tartalmaz elegendő fehérjét, akkor a szervezeted megfelelő mennyiség kollagént fog szintetizálni. Rengeteg tanulmány szerint már 0.8 g/tskg fehérje is elegendő ehhez, ilyen csekély bevitel a mai világban pedig maximum egy afrikai éhezőnek jelenthet nehézséget.
Milyen célból szeretnél kollagént fogyasztani? Mit vársz tőle, mire szeretnél megoldást kapni általa?
"fehérje meg a kollagén két teljesen különböz téma"
A kollagén az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje...





2-es:
"fehérje meg a kollagén két teljesen különböz téma"
Elvben igazad van, de a kérdezö által írt "fogyókúra/fehérje" módon igen nagy az eltérés. Ha ök pulykamellet fogyaszt, abban nincs (pontosabban elhanyagolható mennyiségü) kollagén.





"pulykamellet fogyaszt, abban nincs (pontosabban elhanyagolható mennyiségü) kollagén"
Nem az adott élelmiszer kollagéntartalma releváns a szervezet kollagénszintjét tekintve. Az releváns, hogy az egyén teljes étrendje tartalmazzon normál mennyiségű fehérjét ahhoz, hogy a szervezet képes legyen kollagént szintetizálni belőle.
Erre írtam, hogy számos tanulmány szerint már 0.8 g/tskg fehérje is elegendő ehhez, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy a kollagénhiányon szorongani maximum afrikai éhezőként értelmezhető. Egy európai/amerikai átlagembernek odafigyelés nélkül is 1.0 g/tskg fölött van a napi fehérjebevitele, sportolóknak és gyúrósoknak pedig simán 1.5-2.0 g/tskg fölött.





További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!