Mennyire igaz hogy sokat sportolóknak/aktív embereknek is nagyon káros a cukor?
Redditen kioktattak túlsúlyos/elhízott emberek hogy a cukor az ember aktivitásától függetlenül betegséget okoz ha vki átlépi a napi 25 gramm feletti mennyiséget.
Viszont tulajdonképpen a cukor nem energia? Nagyon sokat mozgok és soha sem híztam attól hogy akár napi 75-100 gramm cukrot bevittem összeségében egy napon és egészségem is jó. Szóval számomra ezért furcsa ez
A cukor senkinek nem káros. Ha a hozzáadott cukorra gondolsz, az lehet káros egy diabéteszesnekk, vagy ha túltolja, akkor egy egészséges személynek is, de nem is a túltolt okoz problémát, hanem a túltolt kalória.
Ha a kalóriabeviteled tartósan nincs összhangban a fizikai aktivitásoddal, tehát túl sokat zabálsz, és túl keveset mozogsz, az egészségügyi károkat fog okozni.
Én arról beszélek ha elég aktív valaki akkor nem káros a cukor amíg lemozogja
De redditen gyakran olvasni hogy káros kalória égetéstől függetlenül
Ugyanúgy káros. Nem grammra van hanem kalóriaszükseglet százazlékában meghatározva. Max 5 százalék hozzáadott cukor javasolt.
Ha én alacsony nőként 1500 kcalt eszek, abból 1500/4.1*0.05 = 18 gr
Ha te mondjuk 3500at akkor az 3500/4.1*0.05 = 42 gr.
Nem szó szerint leszel beteg hanem hosszutavon karos. Befolyasolja az inzukinerzekenyseget, kialakulhatnak nagyobb esellyel betegsegek mint pl a diabetesz, rak, szivbetetegsegek.
Szóval ja, káros.
Az meg tévhit hogy pl vékony sportos emberek nem lesznsk cukorbetegek. Ugyanúgy lesznek csak kevesebben, hisz kozuluk kevesebben esznek rengeteg cukrot
"ha elég aktív valaki akkor nem káros a cukor amíg lemozogja"
Ez elég Nők Lapjás megfogalmazás, de nagyjából így van. Amíg kalóriakereten belül vagy, és a kalóriakereted legnagyobb százalékát nem hozzáadott cukorból fedezed, és nincs diabéteszed, addig a cukor miatt szorongani értelmezhetetlen.
"redditen gyakran olvasni hogy káros"
A reddit egy PubMed szintű tudományos adatbázis, ahol pussyhunter69 nevű felhasználó szakmai módszertannal alátámasztott metaanalíziseket ír kommentben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!