Van összefüggés ételek és pattanások között?
Ételértékenység is közre tud játszani.
Gluténérzékenység, gabonafehérje allergia, NCGS, FODMAP-ok, alkohol, laktózérzékenység, tejfehérje allergia.
Kevés olyan étel van, amire általánosságban rá lehet mutatni, hogy pattanásokat okoz, de rengeteg van, ami potenciálisan okozhat, még kisebb fokú érzékenység esetén is, ami azonnali (emésztési) panaszokat nem okoz.
Tapasztalatom alapján a bőrgyógyászokban még csak soha fel sem merül, hogy ezeket esetleg vizsgálják, inkább csak tüneti kezelésnek felírnak valami antibiotikumot, kortikoszteroidot, izotretinoint, aztán reménykednek, hogy a gyógyszer kevesebb kárt okoz, mint a betegség és a kúra után nem újul ki az állapot, ha egyáltalán a kúra alatt megszűnik/enyhül.
Azt tudod csinálni, hogy minden, amiről köztudott, hogy okozhat komolyabb értékenységet egyesével hetekre elkezded kizárni az étrendedből és figyeled, hogy reagál a bőröd.
#5
Nekem csak az okozza.
A nőgyógyász kizárta azt, hogy hormonális, miután vérvételen is voltam és mindenféle vizsgálaton, azt mondta, minden rendben van. Azt tanácsolta még, hogy ne fogyasszak cukrot. Fél év után ugyanúgy megvoltak a pattanások. Ekkor azt mondta, hogy nagyon ritkán előfordul, hogy laktózérzékenység okozza, ne fogyasszak tejet! 2 hét után szépen elkezdett javulni az arcom.
Ez már 2 éve volt. HA véletlenül eszek valamit, amiben van egy kis tej, máris kezdődik újra az egész, jönnek elő a pattanások...
A vállamon és karomon nincs semmilyen elváltozás, csak az arcomon.
Bőrgyógyász véleményét kérdezd, lehetőleg magánorvosét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!