Hogyan lehet lejjebb vinni a vérben lévő triglicerid és szérum koleszterin szintet?
Egy laboratóriumban különféle növényi zsírokat és olajokat melegítettek. A séf ezekkel főzött, a kutató pedig azt vizsgálta, hogy hogyan alakul át közben a növényi zsiradék. Megrázó eredményre jutottak, amiről mindenképp tudnod kell, ha el akarod kerülni a bajt.
A transzzsírsavakat tartalmazó telítetlen olajok nem a barátaink. Transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése, vagy finomítása és az élelmiszerek ipari feldolgozása során jönnek létre. Növelik a rossz (LDL) koleszterinszintet, csökkentik a védő (HDL) koleszterinszintet és megemelik a trigliceridszintet. Növelik a gyulladásokat jelző CRP-szintjét, gátolják a vérlemezkék összetapadását és csökkentik a sejtek inzulinrezisztenciáját (cukorbetegség). Mindezek a hatások felgyorsítják az érelmeszesedés kialakulását. A növényi eredetű olajok melegítésekor (főzés) hő hatására olyan egészségkárosító szabadgyökök szabadulnak fel, amikkel a szervezet nem tud mit kezdeni. A problémádat okozhatja a magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztása és a helytelen életmód is.
A zsírról annyit, hogy annak is az egyik fő alkotóelemei a trigliceridek. Viszont a természetes állati zsírokban más formában vannak jelen. Ezeket a szervezet könnyebben feldolgozza és csak túlzott mennyiségben fogyasztva károsak.
A megoldás: felesleges kalóriák (erősen feldolgozott és gyorséttermi) élelmiszerek helyett értékes tápanyagok, illetve életmódváltás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!