Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan lehet lejjebb vinni a...

Hogyan lehet lejjebb vinni a vérben lévő triglicerid és szérum koleszterin szintet?

Figyelt kérdés

aug. 14. 11:42
 1/6 anonim ***** válasza:
52%
A zsírfogyasztás csökkentésével, sok mozgással, omega3 zsírsavval, túl magas szint esetén orvos által felírt gyógyszerrel, de azoknak igen rossz a hírük. Az orvossal egyeztesd. Gyógynövényes teák is vannak, pl gyömbér, csalán, tyúkhúr, de ez nem tudományosan bizonyított hatású. De nem mindegy, hogy a HDL vagy az LDL a magas, az előbbi nem káros.
aug. 14. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Miért rossz a hírük az orvos által felírt gyógyszereknek?
aug. 14. 12:28
 3/6 anonim ***** válasza:
52%
Több súlyos mellékhatást tulajdonítanak a sztatinoknak, persze minden gyógyszernek van, de azoknak valahogy rossz a hírük. Az orvosok ezzel együtt is a szívvédő hatás miatt a gyógyszerekre szavaznának.
aug. 14. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Áprilisban voltam utoljára vérvételen, és a koleszterin 5,40 volt a 3,00-5,20 referencia értékhez képest, a trilicerid 3,88 a 0,65-1,85 referencia értékhez. Ez mennyire rossz?
aug. 14. 12:42
 5/6 anonim ***** válasza:
52%
A koleszterin teljesen megfelelő, a triglicerid se vészes, éljél egészséges életet, ez lehet családi adottság is, évente nyomon kell követni, de ez még nem veszélyes.
aug. 14. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Egy laboratóriumban különféle növényi zsírokat és olajokat melegítettek. A séf ezekkel főzött, a kutató pedig azt vizsgálta, hogy hogyan alakul át közben a növényi zsiradék. Megrázó eredményre jutottak, amiről mindenképp tudnod kell, ha el akarod kerülni a bajt.

A transzzsírsavakat tartalmazó telítetlen olajok nem a barátaink. Transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése, vagy finomítása és az élelmiszerek ipari feldolgozása során jönnek létre. Növelik a rossz (LDL) koleszterinszintet, csökkentik a védő (HDL) koleszterinszintet és megemelik a trigliceridszintet. Növelik a gyulladásokat jelző CRP-szintjét, gátolják a vérlemezkék összetapadását és csökkentik a sejtek inzulinrezisztenciáját (cukorbetegség). Mindezek a hatások felgyorsítják az érelmeszesedés kialakulását. A növényi eredetű olajok melegítésekor (főzés) hő hatására olyan egészségkárosító szabadgyökök szabadulnak fel, amikkel a szervezet nem tud mit kezdeni. A problémádat okozhatja a magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztása és a helytelen életmód is.


A zsírról annyit, hogy annak is az egyik fő alkotóelemei a trigliceridek. Viszont a természetes állati zsírokban más formában vannak jelen. Ezeket a szervezet könnyebben feldolgozza és csak túlzott mennyiségben fogyasztva károsak.


A megoldás: felesleges kalóriák (erősen feldolgozott és gyorséttermi) élelmiszerek helyett értékes tápanyagok, illetve életmódváltás.

aug. 15. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!