Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan tudnám helyrehozni a...

Hogyan tudnám helyrehozni a kapcsolatom az étellel?

Figyelt kérdés

Nagyon tömören: anyukám nagyon szegény családból származik, úgyhogy nagyon tud haragudni a pazarlásért.

Bár most már sokkal jobb a pénzügyi helyzetünk, rengeteget dolgozik és nincs ideje rendszeresen főzni. Megoldásként heti 2-4x főz nagyobb adagot és esszük amíg el nem fogy.

Mivel tényleg nagy adagot főz, hogy sokáig kitartson, sajnos van, hogy megromlik a végére és ilyenkor mindig mondja, hogy semmit nem fog már főzni. (Persze, mindig főz)

Étterembe is ha megyünk, ha nem eszünk meg mindent amit kiraktak a tányérra, akkor neheztel... mintha feleslegesen vettünk volna ételt.

Elkerültem főiskolára, a harmadik évemet fogom kezdeni de nem sikerült megküzdenem sem a bűntudattal ha maradékot hagyok ( menzán) és azzal sem, hogy magamnak kisebb adagot főzzek. Fogalmam sincs milyen a kisebb adag, mekkora mennyiségekkel kellene dolgoznom.

Gondolhatjátok, túlsúlyos vagyok...

163cm/74kg. Szeretnék megszabadulni 10-15 kilótól de 3-5-nél több nem megy le.

Igazából hálás lennék ha tudnátok tanácsot adni akár főzés, akár pszichológiai szempontból.

aug. 6. 00:27
 1/7 anonim ***** válasza:
71%

Hát ha fogyni akarsz akkor kalóriadeficit

Kevesebb kalóriát kell bevinned mint amit elhasználsz, ebben a sport is segít

Hmmmm a sok rost meg sok fehérje segít hogy ne legyél túl éhes

aug. 6. 00:54
 2/7 anonim ***** válasza:
51%

Nem pontosan értem, amit írsz, de ez lehet az én hibám is, mert csak éjjel 1 óra van...

Én pont így lettem nevelve ( nem szegénység miatt, hanem mert úgy "illik" ) szóval sosem hagyok ételt a tányéromon és kifejezetten zavar ha más igen. Nyilván nem szólok érte, de idegesít ez 100% nekem is gyerekkorból jön hiszen így nőttem fel, nekem ez a természetes. Ettől még nem lettem elhízott inkább arra tanított meg ne pazaroljak. A tányérra annyit szedek ki amennyit megeszek, főzni is úgy főzök és ezért nem értem amit írsz, mert helyetted mi nem tudunk kevesebbet enni vagy főzni. Nem bántásból, de érted mit mondok. Az nagy pozitívum hogy felismerted az egészséged érdekében ( és nem divatból) valóban reális kb 15 kg leadása, de nem írod mennyi idő alatt sikerült a pár kg leadása ami után stagnálás volt ( ami amúgy természetes ). Az elején víz megy le az kb 1-2 kg, aztán lement még 1-2 ha első hetekben ha utána nem megy ne add fel! Megfelelő étkezés és sport ez a titok + TÜRELEM! Ez nem olyan hatalmas plusz súly hogy olvadjanak le a kilók lassan megy le, de tartós lesz csak ésszel csináld. Semmi " csodadiéta " meg bogyó. Sok víz ha szereted ha nem inni kell, napi többszöri étkezés, kalória kevesebb legyen mint amire / nap szükséged van mellette azért ch & zsír & fehérje arány figyelése. Tedd magad fejben rendbe, aztán vágj bele SIKERÜLNI fog! :)

aug. 6. 01:05
 3/7 anonim ***** válasza:
26%

Amíg a bűntudattal nem küzdesz meg, nem fogysz.

Tapasztalat.

Keress egy pazicologus

aug. 6. 07:45
 4/7 anonim ***** válasza:
Tipikus magyar szokás: nehogy maradjon a tányéron! Aztán csodálkozunk, hogy minden 2. magyar gurulva közlekedik.
aug. 6. 19:12
 5/7 anonim ***** válasza:
Imádom, hogy mindenki le lett pontozva kérdező meg nem reagál, ezért nem segít itt már senki csak trollkodik teljesen felesleges válaszolni pláne normálisan.
aug. 6. 20:09
 6/7 A kérdező kommentje:

Neked is szép estét!

Elnézést kérek, hogy nem ülök egész nap képernyő előtt. Dolgom volt, offline töltöttem az időm.

Másrészt pedig senkit nem pontoztam le. Felpontozni szoktam a normális/tényleg segítő szándékkal írt válaszokat.

aug. 6. 21:24
 7/7 A kérdező kommentje:

A kalóriadeficitről egyébként tudtam, igyekszem minden étkezésbe beletuszkolni legalább egy keveset. Nem vagyok a fehérjeporok híve, úgyhogy igyekszem természetes forrásból bevinni.

A rost étvágycsökkentö hatásáról nem hallottam még. Illetve, (hátha másnak is új infó..) a lassú felszívódású szénhidrátokra is most találtam rá. Szeretem a zöldséget, viszont idáig csak vitaminforrásként tekintettem rá, nem volt része minden étkezésemnek. Fő köreteim a rizs, a burgonya és tészta volt. Teszek egy próbát vele, hogy ezeket lecserélem egy időre...

A második válaszra reagálva, nekem sem célom, hogy mostantól bűntudat nélkül dobáljam ki az ételt. De pl ha menzán, esetleg máshol eszem, ugyanakkora adagot mérnek nekem mint egy 180 centis kigyúrt pasinak. (Menzán előre van kiporciózva, nem tudok kevesebbet kérni).

Egy időben próbálkoztam a 16/8 órás böjttel, és nagyon tetszett. Nem is hagytam volna abba, ha nem fordult volna elő gyakran (heti 3-4x) hogy kifutok az időkeretből több órával. Tartani akartam a böjtöt így inkább kihagytam ezeket az étkezéseket . Nem pont így akartam fogyni de így ment le 2kg 2 hét alatt.

Én sem vagyok híve a csodabogyóknak, egyedül L-karnitin-t szedtem korábban vizsgaidőszak alatt.(fokozza az agyműködést + stresszes időszakra ajánlották mert a hangulatot is kicsit feldobja)

Ennek mellékhatása volt, hogy néhány hónap alatt megint fogytam egy keveset.

Ezen gondolkodom, hogy elkezdeném szedni megint, csakhogy kicsit elindítson a fogyásban. (mellé HIIT edzés heti 3x)

aug. 6. 23:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!