Inzulinrezisztencia és a kenyér?
#5: Súlyos IR-esnek magas inzulinszinttel semmilyen gabonát nem szabadna fogyasztania.
A “teljes kiőrlésű” fétis meg hatalmas humbug. Csak hozzákeverik a finomított liszthez a korpát, hogy elmondhassák, mennyivel egészségesebb, de a szénhidrát tartalmon, a glikémiás indexen csak elenyésző mértékben javít. Aki beteg, annak így sem jó.
Szenhidrat nelkul az emberi agy nem mukodik.
Kell szenhidratot enni, de nem mindegy, hogy gyors vagy lassu felszivodasu a szenhidrat.
A feher liszttel keszult pektermekek gyorsak, hamar megemelik a vercukor szintet, mig a teljes kiorlesuek lassabban, egyenletesebben.
Az emberi szervezet nem fenntarthato szenhidrat nelkul.
Ha nem kenyerrel, de masmilyen formaban muszaj bevinni.
Endokrinologiai oldal tajekoztatoja:
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az életmód orvoslás, így a személyre szabott mozgás- és étkezésterápia. A napi energia bevitelének kb. 50-55%-nak szénhidrátokból kell állnia. Szénhidrátot nagy mennyiségben tartalmaznak a gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök, kisebb mennyiségben bizonyos zöldségek és a tejtermékek. Az étrend összeállítása során a gabonafélék közül a teljes kiőrlésűeket kell előnyben részesíteni, a finomítottakkal szemben.
A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia még mindig nem ugyanaz a betegség.
Míg egy cukorbetegnek csak kis mértékben, vagy már egyáltalán nem termel inzulint a szervezete (ezért szúrják magukat), addig egy IR-esnek a normálisnál jóval magasabb az inzulinszintje.
És van ám még hiperinzulinémia is. Az megint egy más dolog. Az ő inzulinszintjük a legdurvább. Ez egy fordított cukorbetegség, csak itt nem a vércukor, hanem az inzulin brutál magas.
Nekik az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztanak gabonás pékterméket. Meg is halhatnak, ha túl magasra felmegy az inzulinjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!