Lányom 9 éves és magas a koleszterinje 8.5 és azt javasolták diétázzon ne egyen sertéshúst, sajtot, édességet, csokoládét, sorolhatnám. Mennyire lehet ezt jól betartani?
Ez a magas érték engem is sokkolt. Gondolom, orvos tanácsolta a diétát. Eleinte tényleg nehéz lesz, egy kisgyerek, aki megszokta, hogy sok édességet, péksüteményt, tésztát, kenyeret stb. kap, nem könnyen fogadja el a hirtelen változást. Érdemes úgy összeállítanod a menüt, hogy az egész család azt egye, úgy még magatokkal is jót teszel.
Arra figyelj, hogy nem elég a sertéshúst elhagyni, a jó zsíros zúzapörkölt vagy a csirkepaprikás nokedlival sem igazán koleszterinszint csökkentő étel.
Általános tanács: sok zöldség, gyümölcs, sovány hús (csirke is csak bőre nélkül), hal, leginkább roston, párolva vagy egy-két kanál olajon elkészítve, kevés tojás, (fehér) finomliszt helyett teljes kiörlésű vagy rozsos, naponta max. 1 zsemle (teljeskiörlésű vagy rozsos lisztből) vagy annak megfelelő kenyérféle, hetente max. egyszer főtt tészta. Kerüljétek a gyerekeknek készült cukros gabonapelyheket, ha a kicsi nagyon szereti, akkor vegyél inkább natur gabonapelyhet és azt egy-két kanál mézzel ízesítsd neki. Szerintem a neten vannak étrendjavaslatok, majd mindjárt megnézem és ha találok valamit, belinkelem.
Utolsó vagyok. Nem egy szelet születésnapi tortán és nem egy szelet bejglin múlik a kislányod diétája! Emiatt ne aggódj és ne is gondolj arra, hogy ezeket az örömöket is megvond a kicsitől. Mondjuk, ne falja fel az egész tortát :=). Ha amúgy mindenre odafigyelsz, változatosan és egészségesen főzöl neki, akkor semmi baja nem lesz ennyi kilengéstől. Közben itt a link a koleszterin diétákra, remélem, találsz közte olyat, amit ti is szívesen követnétek. Az sem baj, ha innen-onnan csak egy-egy nektek tetsző receptötletet csípsz ki:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!