Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A kólában lévő foszfor a...

A kólában lévő foszfor a gyomorba jutva tényleg kivonja a csontokból a kálciumot?

Figyelt kérdés
Olyan videókat láttam, ha beáztatják a csontot, akkor kioldja, de a gyomorsav nem semlegesíti a kólában lévő foszfort?

2024. jan. 10. 10:21
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
8 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
41%
20 eve iszom pepsit, de olyan szinten hogy viz helyett is azt iszom. jo a csontozatom es a fogaim is rendben vannak.
2024. jan. 10. 10:27
 2/9 anonim ***** válasza:
62%
Sot, elkepzelheto hogy a benne levo sav meg is oli a szamban levo bacikat, emiatt se romlottak a fogaim
2024. jan. 10. 10:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem. A nyomorban semmit sem tud kikezdeni.

A videókat nyugodtan meglehet csinálni bármilyen szénsavas cuccal. Mindegyiknek ugyanolyan hatása van. Már ha van valamilyen. Nem bíznék meg teljesen ezekben a videókban.

Én pl. a wc tisztítósat kipróbáltam. Nem oldja a vízkövet a kóla.

2024. jan. 10. 10:46
 4/9 Barnabas333 ***** válasza:
67%

Ha annyira gáz lenne a gyerekorvos se ajánlaná. Túl vannak hypeolva, nekem a tepsiben, nem oldotta fel az oda égett cucokat kipróbáltam.

Persze cukros üdítő, mindig nem jó inni. De ha gyomorbajom van, nekem egy uniqum-cola mindig helyre hozza.

2024. jan. 10. 11:08
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a gyomrodban lenne a csontod, akkor igen. Akkor a gyomrodban lévő sósav és a kóla foszforsava fel tudná oldani a csontodat. De ahogy a gyomrodban termelődő sósavtól nem lesz baja a csontjaidnak, úgy a kóla foszforsava sem bántja. Egész egyszerűen azért, mert máshol vannak a csontok, és odáig ez a hatás NEM ér el.
2024. jan. 10. 14:10
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Öntsék bele a kólát egy lufiba (ez imitálja a gyomrodat) és tegyék MELLÉ a csontot. Ugye hogy nem lesz semmi baja!
2024. jan. 10. 14:12
 7/9 anonim ***** válasza:

"A túlzott foszforbevitel tünetei

A magas foszforszint okozta panaszok megjelenése általában vesebetegség vagy a foszfortartalmú étrendkiegészítők túlfogyasztása (alacsony kalcium bevitel mellett) miatt alakul ki.

A rövid ideig tartó túlzott foszforbevitel gyomor-bélrendszeri panaszokat (gyomorfájdalom, hasmenés) okozhat.

A hosszú ideig fennálló túlzott bevitel viszont csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, és ezáltal növelheti a csontritkulással járó szövődmények, például a csonttörések kockázatát.

[link]

------------

"Ha a foszfor aránya jelentősen meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel, ami idővel csontritkuláshoz vezethet. Emiatt is fontos az egyensúly fenntartása és az étrenddel elfogyasztott foszfortöbblet megelőzése."

[link]

2024. ápr. 24. 04:53
 8/9 anonim ***** válasza:

"Ha a foszfor aránya jelentősen meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel"

Had kérdezzem már meg, hogy ezt az állítást tudományos folyóirat publikációjával is meg tudod támogatni, vagy csak ilyen NőkLapja szerű forrás áll rendelkezésre?

2024. máj. 9. 16:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Szerintem a fölötte lévő link nem Nők Lapja szintű írás. Nekem nincs időm tudományos cikkeket keresgélni számodra, ha neked fontos, keresgélj ilyeneket.
2024. máj. 9. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!