Kakukkfűtől szédülés? Más is tapasztalta már?
Már egy jó ideje használni szoktam, de leginkább csak levesekhez, elenyésző mennyiségben.
Mostanában kezdtem el grill húst készíteni itthon, és a csirkéhez valahogy passzolt ez a fűszer, úgyhogy két csipetnyit raktam rá.
Amint megettem a két szelet csirkemellet, elkezdtem szédülni. Fogalmam sem volt arról, hogy attól lehet, de aztán eszembe jutott hogy az apámmal együtt elkezdtünk tüsszögni meg folyt az orrunk, amikor sült a hús. Ő nem evett belőle, csak én.
Már fél órája szédülök.
Gondoltam, hogy nem a só/bors/fokhagyma/kömény kombó miatt, hanem a kakukkfűtől.
Utánaolvastam, hogy tényleg lehet ilyen mellékhatása, de akkor is hihetetlen számomra.
Egyáltalán mely összetevője okoz ilyen panaszt?
(Azért írom ebbe a kategóriába, mert itt talán több olyan ember olvasgat, aki ismeri a fűszereket)
Ahhoz, hogy ilyen vagy egyéb fizikai hatása legyen, meg kellene ennedkét-három evökanállal legalább.
Ha tüsszögtök meg szédültök, az garantáltan nem a kakukkfü, hacsak nem került bele valami meérgezö növény vagy vegyszer.
De sokkal valószínübb, hogy valamiféle fertözésetek van, influenza kerülget, a kakukkfü kizárt.
Két csipetnyitől szinte biztos, hogy nem lenne semmi bajod.
Túladagolásnál előfordulhatnak bizonyos tünetek, de csak ha teának főzöd meg, és nem megy ki az illó olaj tartalma, azon belül is a timol, ami a fő hatóanyaga. Fűszerként használva ez az anyag eltávozik főzés, sütés hatására. Pár csipet kakukkfű meg nem valószínű, hogy okozna olyan tünetet amit leírtál. Én régebben nagyon sok kakukkfűteát ittam, aminek rendesen volt illóolaj tartalma. ( Úszott a tea tetején) csak forralni volt szabad, utána 10 percig állni hagyni. Termesztettük, úgyhogy jó sok volt belőle, és egy jó marék friss kakukkfüvet használtam. Jó erős, kesernyés, és kicsit csípős íze volt a teának. Nem lett tőle semmi bajom.
1# Hogy lehetne placebo? A semmiből szédülni kezdtem, nem gondoltam volna, hogy létezik ilyen hatása egy fűszernek!
2#-3# Van, aki allergiás rá, és van aki nem…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!