Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Nem árthat meg a túl sok tej?

Nem árthat meg a túl sok tej?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy alapvetően egészséges, sok benne a Ca meg minden, de nem árthat, ha túl sokat fogyasztunk? A férjem fél litert iszik minden nap, ráadásul zsíros házi tejet, forralatlanúl -úgy ahogy a kijön a tehénből. A szomszédtól vesszük, és nincs is bevizsgálva, azt sem tudjuk, hogy milyen körülmények között tartja az állatokat.

2023. dec. 8. 16:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

#9 Ja, ezzel leírod, hogy a tudományos kutatások, és dokumentációk, amiken hónapokig dolgoznak szakemberek az hülyeség, a "mainstream" ami nagyjból az influenszerek, akik épp azt mondják amiből pénz jön, az meg hiteles forrás...

Jóvan', okos vagy te is, ezért tudnak még ezek megélni..

2023. dec. 8. 21:22
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
A modern ember étrendje a 21. században bőven elegendő kálciumot tartalmaz, sőt az elmúlt évek felmérése szerint még túl sokat is, így a tejet azért inni nagy mennyiségben, mert hogy azzal milyen jó sok kálciumot be lehet vinni, az egy hatalmas laikus baromság. Ráadásul a tej kálciumtartalma messze elmarad a tofu, a spenót, a tök, a pisztrán vagy a kagyló kálciumtartalmához képest, úgyhogy a tej fetisizálása valóban egy alaptalan társadalmi berögződés, ami itt maradt velünk a régi korokból. Ettől függetlenül ne hidd azt, kedves kérdező, hogy egy pohár tejtől azonnal rákos leszel. Én is szeretem a tejtermékeket, úgyhogy havonta egyszer-kétszer én is iszok tejet, vagy eszek sajtot/joghurtot, de napi szinten nem része az étrendemnek. Az meg a másik, hogy senkinek nem egyetlen étkezési faktoron fog múlni az egészsége, hanem millió másikon egyszerre. A férjed még élhet hosszú, boldog, egészséges életet, mert megiszik napi fél liter tejet, csak ez mindenképp ellenjavallt, de ennyi.
2023. dec. 8. 21:41
 13/15 anonim ***** válasza:

A tejjel az a probléma,hogy fajspecifikus táplálék.Gondolj bele,egyrészt egyetlen állat sem issza meg más faj tejét,másrészt az ember is csak csecsemőkorában cumizik tejet,később már nincs is rá szüksége,ezért nő ki a fogunk,hogy szilárd táplálékra térjünk át.A propagálás meg egyszerűen a pénzről szól.A dohánytermékekre is nyugodt szívvel ráírnák,hogy egészséges,ha az emberek elhinnék.

Nem vagyok mániákus tej ellenes,időnként iszom egy kis kecske tejet,de tényleg ritkán.Napi szinten inni mindenképpen sok.Ha teheted,olvasd el Harvey és Marilyn Diamond-tól a Testkontroll c.könyvet,részletesen leírják,hogy miért nem jó a tej nekünk.

2023. dec. 9. 17:57
 14/15 anonim ***** válasza:

A tehéntej a boci számára termelődő ANYATEJ!

Te sem iszod meg - sőt, egyetlen állat sem felnőttkorában az anyatejet, csak ugye a marketing.

Egyébként sem egészséges.

2023. dec. 11. 14:14
 15/15 anonim ***** válasza:

Kedves #10, #9 vagyok. Köszönöm a cikket, nem ismertem (laikus vagyok, nem dietetikus, ezért valóban nem követem a dietetikai irodalmat). A linkelt cikk azt írja, hogy a tejfogyasztás valamilyen alternatívával szemben (amit nem bogarásztam ki) nagyobb valószínűséggel jár bizonyos rákfajták kialakulásával.

Ahhoz, hogy ennek az eredménynek a jelentőségét meg tudjam ítélni, a következőket kéne tudnom:

(1) amúgy mennyire gyakoriak az adott rákfajták (ha a népesség 0,00001%-át érintik, és a növekedés 20-szoros, az riogatásnak jó, de jelentősége nincs)

(2) milyen alternatívához képest jár nagyobb rákgyakorisággal a tej fogyasztása (jelentős mennyiségű tej bevitele esetén nem tudod simán kihagyni, valamit enned kell helyette, aminek kisebb kockázatúnak kell lennie, hogy előrelépj. Nem kéne újra beleesni abba a hibába, mikor gyakorlatilag a telített zsír gyors szénhidrátokra cserélésével próbálták csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázatokat),

(3) milyen egyéb jelentős egészségi tényezőket befolyásol a tejfogyasztás és ezek jelentősége hogy viszonyul a fent említett rák-kockázat növekedéshez (ha mondjuk a diabétesz kockázatát jelentősen csökkenti a tesztelt alternatívákkal szemben, akkor lehet, hogy mégis a tej nyer).

Az egyik cikk konkrétan azt írja az összefoglalóban, hogy a táplálkozási ajánlások felülvizsgálata javasolt. Nem azt, hogy töröljük az ajánlásból a tejet minden további gondolkodás nélkül.

És egyelőre a magyar ajánlásban ott vigyorog vastag betűvel a napi fél liter tej:

[link]

Erre írtam, hogy ha új fejlemény van, akkor még nem érte el az ajánlást, mivel a kérdező expiciten a napi fél liter tejre kérdezett rá.

Azok a gondolatok, hogy a "tej nem az ember számára készült táplálék", nem annyira relevánsak. A spenótlevél sem, a krumpli sem, a főzőtök sem, a babfélék sem. Mindegyik megpróbál valahogy eltántorítani attól, hogy megedd: gyengén mérgező anyagokat tartalmaznak, a babfélék fitoösztrogénnel próbálnak betenni a szaporodásunknak, a tök meg egyenesen megpróbál téged megenni, miközben elkészíted (nem vicc, pár kiló tök meghámozása után nem lesz ujjlenyomatod egy darabig). Nagyjából a csonthéjasok meg pár gyümölcs húsa és az anyatej van emberi fogyasztásra szánva, de ezekből nem igazán lehet teljes értékű étrendet összerakni, ha elmúltál már fél éves.

2023. dec. 11. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!