Nem árthat meg a túl sok tej?
"Nem árthat meg a túl sok tej?"
De.
"Tudom, hogy alapvetően egészséges"
Azért a dietetikai kutatások és álláspontok ennyire nem egyértelműek, sőt sokkal inkább negatívabbak.
"Mikor bizonyították be az ellenkezőjét?"
A 20. század közepe óta heti szinten jelenik meg újabb vizsgálati anyag vagy metaanalízis a tej/tejtermékek negatív dietetikai hatásairól. Hogy X évvel ezelőtt a laikus napközis tanárnénik mit propagáltak az általános iskolában, abból abból messzemenő szakmai következtetést nem érdemes levonni.
A jelenlegi mainstream dietetikai ajánlás napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék.
Amit az előttem szólók írnak, az vagy nem jutott még el a mainstream, "hivatalos" ajánlásba, vagy nem is fog, mert hülyeség. (Egy-két vizsgálat alapján nem lehet ítéletet mondani, sok kutatást kell együtt nézni.)
Természetesen, ha a férjed laktózérzékeny, akkor válasszon laktózmentes tejet, vegyen be laktázt vagy vigye be másból a kalciumot.
"Egy-két vizsgálat alapján nem lehet ítéletet mondani, sok kutatást kell együtt nézni"
Itt egy metaanalízis, ami 11 évnyi módszertani nyomonkövetésének és több tucat tanulmányának a konklúzív kivonata. Amikor ez a publikáció megjelent, akkor minden mainstream dietetikai szakfolyóírat erre hivatkozott, úgyhogy nem igazán értem, miről beszélsz. Ha nem követed a naprakész táplákozástudományi szaksajtót, akkor persze, hogy nem jutnak el hozzád információk. A metaanalízis mellé linkelek egy randomizált kontroll vizsgálatot is, ahol a tejtermékek és más élelmiszerek onkológiai kockázatát hasonlították össze humán populáción, és hát nem a tejtermékek nyertek, maradjunk annyiban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!