Miért kötelező mindenben egészségesnek lenni?
Én nem iszom alkoholt, vagyis kb évente 2x. Nem dohányzom soha, nem drogozok. Kávét talán havi egyszer iszom, mondjuk a kávé nem egészségtelen, de én nem feketén iszom.
Úgyhogy én két dologban vagyok egészségtelen, ez az étkezés és a mozgás. Túlsúlyos voltam, már fogytam, most BMI szerint normál tartományban vagyok. Viszont csak napi egyszer eszem és akkor azt, amit szeretnék, de figyelek a kalóriákra. Emiatt persze nem gyorsétteremben eszem mindennap, hanem normális ételeket eszem főleg, de nagyon szénhidrátdúsan (200 g körül), fehérjéből szerintem elég keveset, ennek fő oka, hogy nem szeretem a húst. Tudom másból is be lehet vinni, de oda kéne figyelnem. Semmilyen sportot nem szeretek, ülőmunkát végzek, valamennyi mozgás van a napomban séta formájában, de ennyi.
Aztán ezek miatt mindenki ekézik engem, hogy mennyire egészségtelen vagyok, és nekem igenis napi 5x kéne ennem keveset (miért is?), húst kéne ennem, súlyzós edzést végeznem... Pedig minden másban egészséges vagyok.
Miért lenne kötelező?
Semmi sem kötelező. Úgy élsz ahogy tudsz és ahogy neked jó. Semmi sem kötelező. Szabadon lehet dönteni, nyilván bizonyos döntések után a felelősséget és a következményeket viselni kell. De ennyi.
A BMI semmire nem jó. Én szerinte túlsúlyos vagyok, 193cm, 108kg. Nagy súlyokkal edzek, mindent mondanál rám, csak túlsúlyosat nem. De csak ha megnézel egy profi testépítőt, biztos, hogy túlsúlyosnak fogja mutatni. (nem az a lényeg, hogy egészséges-e a testépítő, szimplán a formula hibáira világítottam rá)
Miért eszel napi egyszer és sanyargatod magad, amikor egy kiegyensúlyozott étrendet fent lehet tartani más módon is? Nem feltétlen kell napi 5x enni, egyél napi 3x. Jobban éreznéd magad tőle, az fix.
Rossz a felfogása a témának nálad. Nem dolgokban vagy egészséges, hanem vagy egészséges vagy, vagy nem. Ha úgy érzed egészséges vagy, akkor szuper. A sport, táplálkozás, megfelelő életmód csak abban fog segíteni, hogy a jövőben is egészséges maradj.
Arról pedig, hogy a nulla testmozgás, az egyhangú, nem feltétlen egészséges táplálkozás mennyire káros, nagyon sok tanulmány van és ezek tények, nem eldöntendő kérdések.
Plusz tök jó kialakítani egy "egészséges" életmódot, edzeni, figyelni a kajára, látni az eredményét.
Sok mindenre nem jó ez a kérdés azon kívül, hogy kiventilláld magadból random kommentelőknek a frusztráltságod. Nincs is igazán kérdés, amire válaszolni lehetne, vagy amiben segíteni lehetne.
Ha neked napi egy étkezés a kényelmes, akkor étkezz napi egyszer. Vannak arra vonatkozó vizsgálatok, miszerint a napi egyszeri étkezés több fiziológiai szempontból sem optimális, de ha neked ez vált be, akkor tégy így. Már így is jobban figyelsz a táplálkozási szokásaidra, mint az emberek 90%-a. Az is egyértelmű, hogy az érdemi fizikai aktivitás hiánya számos élettani diszfunkciót eredményezhet, de ott van például nagyapám, aki egész életében ülőmunkát végzett, mellette soha nem sportolt semmit, aztán mégis egy egészséges 75 éves férfiról beszélünk, akinek egy kis derékfájáson kívül semmilyen problémája nincs. Nyilván nagyapám példájából nem lehet szakmai általánosítást megfogalmazni, hiszen ő inkább kivétel, mintsem általánosság, de az biztos, hogy attól még élhetsz hosszú, boldog, egészséges életet, mert napi egyszer étkezel, vagy mert nem sportolsz. Ha neked így komfortos, és nem jelentkeznek negatív tünetek, akkor nem mindegy, hogy ki mit mond? Az egészség fogalmát amúgy is csak a laikusok egyszerűsítik le az evésre és az edzésre. Az egészség fenntartása ezer más faktor függvénye is. Önmagában az evés és az edzés csak csepp a tengerben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!