Szédülés evés után?
Gyomorprobléma is lehet esetleg. Nekem refluxom van, de mivel cukorbeteg is vagyok, összefügghetnek a tüneteim. Olykor étkezés után hasonlót érzek, néha társul egyfajta teltség érzettel, émelygéssel. Mivel ideges leszek ettől, így vérnyomásemelkedéssel és kicsi pánikkal is járhat.
Mivel diétázom, fogyókúrázom, így általában keveset eszek, szervezetem pedig hozzá szokott. Amint kicsivel többet lapátolok be, pl. hétvégi vagy ünnepi ebédnél, elfordulnak ezek a tünetek. (nem kell nagyan nagy adagokra gondolni, másnak ez normál adag lenne, nekem már sok)
Reflux képes még infarktus jellegű tüneteket is produkálni. Nekem két éve volt ilyen! Mellkasi szúrás, fájdalom, vissza-visszatért pár percenként, mint egy szülési fájdalom. Ilyen jellegű fájdalmat előtte nem éreztem soha! Szédüléssel, émelygéssel, magas vérnyomással járt. Elvitt a mentő az ügyeletes kórházba, ami épp a közelünkben lévő kórház volt. Mivel nem tudják megállapítani nem infarktus e, így arra készítettek fel, beszúrtak kézfejbe, karba kanült. A kórházba érve másik karomba is kaptam. Labor, ultrahang, mellkasröntgen, stb... Végül megfigyeltek egy napig és hazaengedtek. Körzeti elküldött kardiológiára, kivizsgáltak, nem találtak semmi problémát. Új gyógyszereket kaptam a refluxra és a vérnyomásomra is. Még egyszer előfordul ez a fájdalom, de többször nem volt azóta. Jobban odafigyelek, hogy kevesebb kávét igyak (abból is koffeinmenteset), ritkábban egyek csokit, savas és puffasztó ételeket, stb.
Mellesleg a cukorbetegségnek is van olyan fajtája, ami nem mindig emeli meg hirtelen a cukorszintet. Arról nem szólva, a cukormérés szabályaival nemigen vannak tisztában azok, akik nem álnak kezelés alatt. Egy-egy alkalomszerű mérés nem mérvadó, az nem jelent semmit! Étkezés előtt, majd étkezés után 1,5-2 órával kell mérni. Diagnosztizáláshoz napi háromszor, + hajnali 3 óra körül is ajánlott egyet mérni. Amennyiben leesik a cukorszint 4-5 alá, netalán 3 alá, azonnal enni kell, vagy inni egy gyümölcslét, majd 30 perc múlva ismét mérni. Beállított, vagyis kezelt, nem inzulinos cukorbetegnél elég naponta egy mérőpár, nem szükséges háromszor mérni. Sportolásnál, nehéz fizikai munka esetén szintén mérni kell.
Nejem orvos, ő is mindig mondja, javasolt minden esetben kivizsgáltatni a legapróbb tüneteket, főként, ha új keletűek és aggodalmat keltenek. Itt a GYIK-en mindig fenntartással kell lenni a hozzászólásokkal, tanácsokkal! Mindenkinek van 30-60 perce a saját egészségére, el kell menni orvoshoz! Háziorvos, majd eldönti, kell-e további szakorvosi vizsgálat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!