Az extrudált kenyér káros?
A napokban rászoktam az Abonett extrudált kenyerére, mert szerintem nagyon finom így magában nassolva. Nem azért eszem, hogy fogyjak, hanem mert megtetszett.
Utánaolvastam, hogy egészséges-e, de egy oldalon azt írta a zöldséges verzió rákkeltő és káros anyagokat tartalmaz (aflatoxin), de más ízesítésre nem írta, hogy káros lenne, és az összetevőknél egy darab adalékanyagot sem ír (leneset és rozsosat próbáltam eddig).
Valaki hozzá értő személy tud valami okosat mondani? Káros extrudált kenyeret fogyasztani?
Egy időben én is ettem magában. Mindig szorulásos kemény székletem lett tőle. Ha ettem mellé paradicsomot, paprikát stb, akkor jó volt.
De a benne levő/nem levő káros anyagokról nem tudok okosat mondani.
Mi az, hogy káros? Mi az, hogy egészséges? Definiáld ezeket a fogalmakat! A dietetika nem ismeri, és nem is használja ezeket a fogalmakat, de ezek szerint netes magazinok igen. Ezen magazinok szerint mit jelentenek ezek a fogalmak?
Egyébként pont az abonett miatt aggódni elég vicces. Mi van az abonettben? Valamilyen búzaliszt/rozsliszt (előnyös esetben teljes kiörlésű), kukoricadara, étkezési só (ami túltolva ténylegesen okozhat problémát, de pont nem az abonett esetében). Az aflatoxin és egyéb penészgombák által termelt anyagok jelenléte nagyon szigorúan ellenőrzött az EU-n belül. A határértékük extrém alacsonyan van meghatározva, amit ha egy egységnyire is átlép valamely élelmiszer, akkor azonnal visszahívják őket a forgalomból. Ráadásul az olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek esetén, min az abonett, gyakorlatilag nulla toxin lenne képes patológiás mennyiségben jelen lenni a termékben. Ezektől a toxinoktól akkor kéne ténylegesen félnünk, ha nyersen legelnénk a búzát, a zabot, az árpát, és a többi gabonafélét, márpedig ezt tudtommal kevés ember csinálja. Az abonettel szemben egyedül tényleg az lehet érvényes kritika, hogy ultrafeldolgozott, márpedig a humán emésztőrendszer megfelelő működéséhez bizonyítottan akkor járulunk hozzá a leghatékonyabban, ha ezek fogyasztását minimalizáljuk, és természetesen, feldolgozatlan ételeket tápanyagforrásokat veszünk magunkhoz.
Az emésztésemmel nincs gond, és ahogy írtam is, nem diéta miatt eszem (inkább azzal van gondom, hogy nem tudok sehogyse hízni).
Káros anyagként arra gondolok, hogy rossz hatással van a szervezetre hosszú távon fogyasztva, esetleg rákkeltő.
Biztos jobban járok ezzel, mintha csipszet zabálnék helyette, mert az tényleg tele van nyomva mindennel, ami "káros".
"azzal van gondom, hogy nem tudok sehogyse hízni"
Nézz utána a kalóriatöbblet fogalmának!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!