Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Futáshoz milyen táplálék...

Futáshoz milyen táplálék kiegészítők szedése ajánlott, célszerű?

Figyelt kérdés
Alapvetően hosszútávokat futok, félmaraton-maraton. Természetesen edzés szintjén szoktam rövidebb gyorsabb intervallumokat is. De eddig semmit nem szedtem, viszont elkezdtem érezni, hogy a testem a jelenlegi edzésterhelésnél többet nem bír, ezért szeretnék neki extra tápanyagokat, vitaminokat adni.
2023. febr. 25. 11:04
 1/2 anonim ***** válasza:
69%
Nem a sportágtól függ az tápkiegészítés, hanem hogy az egyén az étrendje által mely tápanyagokat visz be megfelelő mértékben, és mely tápanyagokat nem, azt pedig te tudod, hogy neked melyek ezek.
2023. febr. 25. 11:14
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha hosszútávú futó vagy, akkor fontos, hogy szervezeted számára megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat biztosíts. A megfelelő táplálkozás és hidratáció biztosítása mellett vannak olyan táplálék-kiegészítők, amelyek segíthetnek az edzés és a teljesítmény javításában.

Szénhidrát-kiegészítők: Hosszabb távokra való felkészülés során az egyik legfontosabb dolog a szénhidrát-készletek feltöltése. A szénhidrát-kiegészítők segíthetnek a szervezetnek elegendő energiát biztosítani a futás során, valamint felgyorsíthatják az izmok regenerációját.

BCAA: Az elágazó láncú aminosavak (BCAA) fontosak az izomépítés és a regeneráció szempontjából. A BCAA-kiegészítők segíthetnek az izomveszteség csökkentésében, valamint javíthatják az izmok teljesítményét és állóképességét.

Kreatin: A kreatin segíthet a fáradtság és a gyengeség csökkentésében, valamint növelheti a teljesítményt a rövid távú, intenzív erőgyakorlatok során. Ha az edzésprogramod tartalmaz sprinteket, akkor a kreatin hasznos lehet.

Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak fontosak az egészséges szív- és érrendszer szempontjából, valamint segíthetnek az izom- és ízületi gyulladások csökkentésében. A halolaj vagy a lenmagolaj kiegészítők jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak.

Multivitamin: Ha a táplálkozásodban nem jut elegendő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra, akkor a multivitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek. A megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag biztosítása segíthet a test számára, hogy hatékonyan működjön, és segíthet a sebek gyógyulásában.

Fontos megjegyezni, hogy mindenki más, és minden test más igényeket támaszt. A legjobb, ha szakemberrel (pl. dietetikus, orvos) konzultálsz, hogy megtudjad, milyen táplálék-kiegészítők lehetnek számodra a legmegfelelőbbek. Ezen kívül, az is nagyon fontos, hogy az étrended változatos és kiegyensúlyozott legyen.

2023. febr. 25. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!