Tapasztaltátok ezt finomított szénhidrátok esetében?
"Ekkora addiktív hatása van az agyra a cukornak és a finomított szénhidrátoknak?"
Jézusom, dehogy! Szimplán csak a rostban gazdag szénhidrátforrások (pl. teljes kiörlésű kenyér) emésztése és felszívódása egy lassabb szisztémás folyamat, mint a feldolgozott élelmiszereké, amik makrotápanyagban és mikrotápanyagban jóval szegényebbek, ezáltal az emésztésük is gyorsabb, így hamarabb jelentkezik utánuk az éhségérzet.
"finomított szénhidrátok fogyasztása étkezés után hirtelen emeli meg a vércukor-szintet, ami pár óra múlva hirtelen esik le"
Ha magukban fogyasztod őket. Na most az említett fehér kenyeret a kérdező nem valószínű, hogy magában, minden nélkül, zöldség, hús, felvágott, vaj, margarin, tojás nélkül fogyasztja. Ha feldolgozott szénhidrátforrások mellé fogyasztunk más széndrátforrást, más fehérjeforrást, más zsírforrást, akkor optimalizáltuk is annak felszívódását. Továbbá csak a Nők Lapján létezik lista a "lassú felszívódású" és a "gyors felszívódású" szénhidrátokról. A valóságban teljesen egyéni, hogy kinek melyik szénhidrátforrás emeli nagyobb mértékben a vércukorszintjét, ugyanis az inzulinérzékenység abszolút egyéni.
"glikémiás index is létezik"
Létezik, csak a diabétesszel küzdő egyéneken kívül senki étrendjében nincs relevanciája, ugyanis még egyszer leírom, hogy ritka az a szénhidrátforrás, amit csak úgy magában, töményben fogyasztunk, ha pedig valami más élelmkszert is fogyasztunk mellé, akkkr a glikémiás index azonnal értelmét is veszti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!